Japan lammet af voldsom snestorm

På et døgn er der faldet tæt på en meter sne.

Snestorm i Yonago i Tottori-regionen i Japan 25. januar. (Foto: © Ken Satomi/Scanpix, Yomiuri)

Et af de mest voldsomme kuldefrembrud i årtier har ramt Japan med store mængder sne, blæst og isnende kulde.

Sneen giver onsdag trafikale problemer i store dele af Japan, hvor flere hundrede flyafgange er aflyst, togtrafikken er indstillet, mens biler sidder fast i sneen.

Det er usædvanligt kold luft fra det nordøstlige Rusland, der det seneste døgn er blæst frem mod Japan, som giver det voldsomme vintervejr.

Over Det Japanske Hav dannes der i den iskolde russiske luft kraftige snebyger, som giver hele den japanske vestkyst vedvarende og kraftigt snefald, der i det seneste døgn har givet over en halv meter sne på den vestlige side af hovedøen Honshu.

Der ryddes sne under snestorm i Yasuki i regionen Shimane i Japan 25. januar. (Foto: © Ken Satomi, Yomiuri/Scanpix)

Nogle steder er der faldet tæt på en meter sne.

I Kaminagata i regionen Okayama er der ifølge den japanske vejrtjeneste, JMA faldet 93 centimeter sne på 24 timer, og i de 12 timer, hvor snevejret natten til onsdag var kraftigst, faldt der 74 centimeter sne.

Flere kulderekorder

Den russiske kulde gav onsdag helt usædvanligt frostvejr i stort set hele Japan, og flere steder blev der sat nye kulderekorder.

På den nordlige ø Hokkaido nåede temperaturen ned under -20 grader, mens der blev målt -3 grader så langt mod syd som i Kagoshima på Kyushu, der er den sydligste af de japanske hovedøer.

Ifølge den japanske vejrtjeneste blev der ved mere end 20 vejrstationer sat nye kulderekorder for januar. Flere af rekorderne, der blev slået, er sat tilbage i 1970'erne.

På toppen af Japans højeste bjerg - det 3.775 meter høje Mount Fuji - blev der målt -36,1 grader, der er den næstlaveste temperatur målt i januar, siden målingerne begyndte i 1932.

Snestormen giver trafikkaos

Det voldsomme vintervejr har ifølge den nationale japanske tv-station NHK kostet tre personer livet.

Indenrigsflyvningen i Japan har onsdag været ramt af mere end 300 aflysninger.

Lastbiler sidder fast i sneen på Shin-Meishin-motorvejen i regionen Mie i Japan 25. januar. (Foto: © AFP/Ritzau Scanpix)

På en motorvej i det centrale Japan sad biler fast i sneen på en strækning på mere end 10 kilometer.

Mere end 3.000 personer strandede på to togstationer i Kyoto, efter togafgange blev aflyst på grund af sne og blæst.

Mindst 15 tog kørte fast i sneen. Passagerne var i flere timer fanget i togene, inden de til fods blev ført til en nærliggende station.

Vintervejret varer ved

Vintervejret er langt fra forbi. De kommende dage vil kold luft fra Rusland fortsætte med at blæse frem mod Japan, og langs kystområderne ud til det japanske hav vil der de kommende dage fortsat kunne falde sne.

Frem mod weekenden kan der kortvarigt komme ophold i vintervejret, inden mere kold russisk luft ventes at kunne give både sne og kuldegrader.

Helt frem til tirsdag i næste uge kan nogle steder langs den japanske vestkyst se frem til uafbrudt snefald.