Julen bliver ikke som den plejer. Men den bliver muligvis hvid

Et højtryk kan give hvid nedbør i dagene omkring juleaften

Der kan komme sne i juledagene, men det kræver stadig en vis portion held, hvis der skal være hvid jul. Billedet her er fra 2018, hvor Aalborg fik sne. Foto: Henning Bagger/Scanpix 2018) (Foto: Henning Bagger © Henning Bagger)

Hvis man skal give december én farve baseret på den forløbne tid, så må det være grå. Den største variation har været tilføjelsen af en smule regnvejr, og kun én times solskin på de forgangne ni dage.

Men når vi nærmer os juledagene kan der komme en ny farve i spil, fortæller vejrvært Morten Lynge fra DR Vejret.

- Hvis sol, måne, stjerner, højtryk og lavtryk placerer sig rigtigt, så øges chancerne trods alt for, at vi også kan få nogle vinterbyger med sne-karakter. Men det kræver også, at især kulden og dermed vindretningen kommer fra den rigtige retning, fortæller han om prognoserne to uger fremme.

Og det kan meget vel gå i den hvide retning, med de seneste opdateringer af udsigten til ugen omkring juledagene.

- I langtidsprognoserne ser det sandsynligt ud, at netop vinden går i øst og dermed kanaliserer kulde hen over den fugtige Østersø og dermed er grobunden for snebyger skabt. Det vil betyde sne, især til Bornholm, men også Møn, Falster og måske Køge Bugt, siger han.

Stadig stor usikkerhed

Inden vi kommer så vidt som til juledagene, vil vejret dog opfører sig markant anderledes, end man kan håbe på, hvis det er sneen, men efterspørger. I weekenden begynder temperaturen at stige til omrking 8-9 grader, så det er ikke sandsynligt, vi ser vinterlig nedbør før ugen op til jul.

Der er dog flere scenarier, hvor vinden kan få betydning for, hvordan landet kommer til at se ud, forklarer Morten Lynge.

-Drejer vinden om i nord, så dannes bygerne typisk over Kattegat, og dermed sendes sneen ind over især Nordsjælland. Her vil de norske fjelde drille Nordjylland, fordi de tørrer luften ud og dermed mindsker chancen for, at også nordjyderne kan få lidt sne, siger han og understreger, at selvom nedbøren falder som sne, så er det i sidste ende, hvad termometeret viser, siger han.

- Ultimativt så er det temperaturerne der bestemmer, om regnen bliver til sne, og især om den bliver liggende som sne, eller blot skaber noget søle og pløre at køre i. Og den totale fiasko består i, at vinden går i sydvest, og vi får det milde og fugtige vintervejr, som vi kender så godt. Personligt håber jeg på, at vi får noget sne for børnens skyld.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter