Juni 2017: Våd, lun og lidt solfattig

DMI har regnet lidt på juni måneds tal. Læs med her og se om din vurdering af juni stemmer overens med fakta.

Mange synes nok, at juni ikke helt har været varm eller tør nok. Og det er nok heller ikke helt forkert. Eller er det? (Foto: Inger Nielsen - Aalbaek © DR BRugerbillede)

Våd juni

Juni blev, som de fleste nok har gættet mere våd end normalt, og især de sidste to dage af juni, bidrog til at juni blev markant mere våd end normalt.

Landsgennemsnittet endte på 94 milimeter, hvilket er 30 milimeter mere end gennemsnittet taget over de sidste 10 år, som er på 64 milimeter.

Det er godt og vel 50 procent mere nedbør, end hvad vi er vant til i juni måned.

I Mørkeskov nord for Mariager fjord i Nordjylland, faldt der over 60 milimeter bare på de sidste to dage i juni, og tilsvarende i Sønderjylland og på Lolland og Falster faldt der mange steder over 15 mm. (Foto: DMI grafik © dr)

Varmere end normalt, eller?

Selvom mange nok vil mene, at sommeren ikke er kommet alt for godt fra start, så har juni faktisk været en anelse varmere end landsgennemsnittet fra 2006-2015.

Juni 2017 endte nemlig med en gennemsnitstemperatur på 14,8°C, hvilket er 0,5°C varmere end de seneste 10 års gennemsnit, og det udløser en 6. plads på DMI's opgørelse over juni måneds gennemsnit de seneste 10 år.

Det blev helt klart varmest i de sydøstlige egne, hvor temperaturen har ligget en til to grader over landsgennemsnittet. I den nordvestlige del af landet har det derimod været både koldere end landsgennemsnittet for juni 2017, og lige under 10 års gennemsnittet fra 2006-2015. (Foto: DMI grafik © dr)

Solskinsøen lever op til sit navn

For hele landet endte juni måneds opgørelse over solskinstimer på 196 timer. Det er 44 timer under landsgennemsnittet i perioden 2006-2015, som er på 240 timer. Det lidt lave gennemsnit kan måske forklare, hvorfor nogen synes, at sommeren lader vente på sig, men der er alligevel store regionale forskelle.

Går vi mere ned i detaljerne, har der uden tvivl været flere solskinstimer i den sydøstlige del af landet, og færrest i den nordlige del, og Bornholm har set markant mere til solen i denne juni måned, end resten af landet har.

Med omkring 260 solskinstimer på Bornholm stikker solskinsøen af med en klar førsteplads. Store dele af Jylland ligger derimod et godt stykke under landsgennemsnittet for juni, og kun få områder i det jyske har haft over 200 solskinstimer i juni. (Foto: DMI grafik © dr)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk