Klassisk dansk sommervejr: Ugen bliver rimelig tør og solrig, men slutter i et miskmask

Efter weekendens lune, men også regnfulde vejr, vil vi opleve et hop ned af temperaturskalaen til 18-23 grader.

I Silkeborg, hvor Sommervejret er denne uge skifter vejret mellem at være solrigt og overskyet. Men det afholder ikke de ferieglade turister fra at tage kanoture på åen. (Foto: Diana Bengtsen © DR vejret)

Juli måned har indtil nu budt på et noget omskifteligt vejr med både sol, masser af blæst og en skybrudsvarsling i fredags – og den kommende uges vejr fortsætter lidt i samme stil; det vil sige hverken med det vilde sommervejr eller regn i stride strømme.

- Du behøver ikke at have gummistøvler og paraply klar. I hvert fald ikke lige så notorisk som i sidste uge. Omvendt kommer temperaturen nok ikke lige så højt op, siger DR’s vejrvært Louise Gade Sig.

Ifølge vejrværten skal vi forvente en uge, der – særligt i starten – byder på mere tørvejr end forrige uge, mens der kommer lidt mere regn i løbet af torsdag, fredag og lørdag. Særligt tirsdag og onsdag eftermiddag og aften ser ud til at blive gode, hvor dagene starter med skyer, som forsvinder hen ad middag:

- Det ser ud til, at vi få solrige og sommerrige eftermiddage og aftner de to dage, hvor man kan nyde solnedgangen med kold rosé på terrassen, siger Louise Gade Sig.

Og det skal man nyde, fortæller vejrværten. For dagene efter ser ikke helt lige så gode ud.

- Vi får sådan en god blandet pærevælling. Sådan ’lidt-af-hvert-vejr’ som jeg plejer at kalde det, siger hun.

Endnu ingen sommerdage i juli

Vi har stadig til gode at opleve julis første meteorologiske sommerdag, og lige nu ser det tvivlsomt ud, om vi får en sommerdag i denne uge:

- Selvom vejret bliver overordnet pænt og solen kommer til skinne, kommer vi nok desværre ikke til at opleve, at termometeret sniger sig over de magiske 25 grader, som kendetegner en ægte sommerdag. Det kan dog godt ske fredag eller lørdag, hvis der kommer hul på skydækket, siger Louise Gade Sig.

De seneste ti år har vi ofte oplevet første sommerdag i juli allerede den første eller anden uge i måneden, men det er ikke uset, at første sommerdag i juli først kommer sent på måneden.

I 2017 måtte vi eksempelvis vente til den 30. juli, mens den første sommerdag i juli i 2016 kom den 20. juli.

- Vi troede jo, vi skulle have vores første meteorologiske sommerdag i lørdags, men der blev vi altså snydt. Man skal altid huske, at det i høj grad er tilfældigheder, der styret vejret, siger Louise Gade Sig.

I radioavisen klokken 12 fortalte Louise lytterne om dagens vejr. Det kommer hun til at gøre hele ugen lige ud foran vejrbilen, som holder til nede ved Roklubben i Silkeborg. (Foto: Frank Sørensen © DR vejret)

Juli måned er ikke altid lig sol og sommer

Selvom man måske kan få fornemmelsen af, at vi indtil nu har haft en lidt tam juli måned – særligt hvis man sammenligner med sidste års rekordvarme juli – så minder juli 2019 indtil videre faktisk meget om en ganske almindelig juli måned i Danmark.

Det viser tal fra DMI.

Artiklen fortsætter under grafikken.

- Omskiftligt vejr er meget normalt for Danmark. Særligt fordi vi har kystklima og er meget påvirket af vand og vindretning, fortæller DR’s vejrvært og uddyber:

- Sommervejret i 2018 var ekstremt varmt og tørt, mens sommeren 2017 var det stik modsatte. Det virker til, at sommeren 2019 ligger sig i midten, og det er jo den danske sommer, som vi kender den bedst.

Facebook
Twitter