Klimaforandringer gør ekstrem tørke 20 gange så sandsynlig

Sommerens tørke i Europa, USA og Kina har et markant klimasignal, viser nyt studie.

Europa blev i sommeren 2022 ramt af historisk tørke. Her er det i Tourtour i Frankrig. (Foto: © Eric Gaillard/Scanpix)

Sommeren 2022 var ekstrem i forhold til varme og tørke. Store dele af den nordlige halvkugle og især det sydvestlige USA, Kina og Europa oplevede den værste tørke i årtier eller århundreder.

Det sydvestlige USA oplevede den værste tørke i 1200 år, Kinas længste flod, Yangtze, har aldrig haft mindre vand siden 1865, og to tredjedele af Europa oplevede den værste tørke i 500 år. Så udbredt tørke var praktisk talt umulig før industrialiseringen.

20 gange større risiko for tørke som i sommeren 2022

Ifølge et nyt studie fra World Weather Attribution, der foretager analyser af vejrbegivenheder, viser modelberegninger, at det kun kunne ske én gang på 400 år. Nu hvor den menneskeskabte opvarmning er oppe på 1,2 grader viser modellerne, at det sker én gang på 20 år.

Det vil sige, at risikoen for så udbredt tørke på den nordlige halvkugle nu er 20 gange større på grund af den global opvarmning. Hvis opvarmningen fortsætter, optræder den slags tørkesituationer oftere i fremtiden.

I disse tørkeberegninger måler man ikke bare den faldne – eller rettede sagt manglende – regn, men også hvor tør selve jorden er i overfladen og ned til en meters dybde. Det har nemlig stor betydning for, hvor god eller dårlig høsten bliver.

Dårlig høst og vandmangel

I 2022 blev høsten ikke god i store dele af Europa. Og det skete samtidig med krigen i Ukraine, hvilket medførte pres på fødevarepriserne. Italien fik en nedgang på 30 % i deres rishøst på grund af den værste vandkrise i 70 år. Blandt andet fordi Pofloden næsten løb tør. Også i Tyskland fik man store problemer med meget lav vandstand i floderne, der bruges som transportveje.

Bådejere advares, hvis de skal ud at sejle på Lake Mead i Nevada. (Foto: © Frederic J. BROWN, AFP or licensors)

Frankrig blev også så hårdt ramt, at nogle byer løb tør for rent drikkevand, som herefter måtte transporteres i tankbiler fra områder hvor der endnu fandtes vand.

I USA har hele den sydvestlige del af landet haft to årtier med underskud af regn, og Lake Mead og Lake Powel, der opstod, efter man i 1930-erne byggede Hooverdæmningen, har aldrig før haft lavere vandstand end nu. Det har medført restriktioner i vandforbruget og mange nedlagte landbrug, fordi der simpelthen ikke er vand nok.