Kold, koldere, kyndelmisse!

Kyndelmisse er kendt som den koldeste tid på året, det passer meget godt i dag, hvor der blev målt minus 13,4 grader…

Kyndelmisse, Kjørmes Knud, Mariæ renselsesdag, candelarum missa eller blot lysmesse sådan kaldes d. 2. februar. Kyndelmisse er en gammel dansk helligdag, hvor man fejrede at halvdelen af vinteren var gået.

Fejringen bestod typisk i et sammenskudsgilde ”Kjørmes-gilde” med gammeldaws spiser såsom stuvet hvidkål med flæsk, pandekager med brændevin og øl eller en kraftig suppe. En tommelfingerregel for bønder var, at de skulle have halvdelen af foderet til dyrene tilbage, da dyrene først kunne komme på græs i maj måned.

Kyndelmisse og varsler

Kyndelmisse er kendt som den koldeste tid på året og vejret på denne dag kunne spå om forårets komme.

”Hvis solen skinner klart på kyndelmissedag, så vil der følge meget sne herefter.

Klart vejr på kyndelmisse indikerer ofte, at der er kold og tør polarluft over Danmark. Foråret er dog lige om ”hjørnet” og derfor oplever vi ofte, at mildere luft fra Atlanten presser på fra vest og sydvest. Når de to og meget forskellige luftmasser mødes resulterer det i dannelsen af relativt dybe lavtryk og tilhørende fronter. Og netop nedbøren vil som regel, i første omgang, falde som sne.

På den måde rummer vejrvarslet et gran sandhed, men solen kan nu også skinne selvom den bastante polarkulde ikke er over os.

Kold kyndelmisse 2012

  I dag skinner solen faktisk vældigt pænt i store dele af landet, så i følge varslet skulle der være meget sne på vej…?

"Meget" er vist lidt af en overdrivelse, men vi har faktisk bastant polarkulde over landet og der kan komme sne. Men der er tale om enkelte snebyger, som dannes når koldluften passerer hen over Østersøen eller Kattegats relativt varme vande.

Mildere luft lige om "hjørnet"

Ikke desto mindre presser den milde Atlanterhavsluft på fra vest, men det ser ud til at fronterne holder sig fra Danmark og hermed ikke giver udbredt sne, som varslet siger.

 

 

 

FacebookTwitter