Koldeste morgen siden foråret

I morges nåede vi ned på bare 2 grader i Skrydstrup.

Mens mange måske synes, at sommeren kun lige er slut, så har vejret taget en kølig drejning - i hvert fald om morgenen.

I morges nåede temperaturen ned på blot 2 grader i den sydjyske by Skrydstrup, og de fleste oplevede, at sandaler og shorts ikke længere er et godt udgangspunkt, hvis man møder tidligt i skole eller på arbejde.

Sidst vi havde så lave temperaturer var den 21. maj.

Ingen vind eller skyer

Kold polarluft har i noget tid blæst ned over Danmark fra nord, men endnu mere afgørende er, at skyerne i nat har været fraværende, og vinden ganske svag.

Skyerne fungerer lidt som en dyne, der holder på dagens opvarmede luft, og hvis de ikke er der, så fiser varmen bare ud i verdensrummet.

Vinden er også en faktor, for hvis den havde været lidt friskere, havde den kunne blæse lidt lunere havluft ind over kysterne. Havvandet er trods alt stadig omkring 15 - 16 grader.

Morgenerne er koldere end nætterne

Det er altid koldest ved solopgang og ikke om natten.

Det hænger sammen med, at jorden om natten udstråler den ophobede varme fra den forgående dag, og det får temperaturen til at falde.

Ved solopgang er varmeudstrålingen stadig større end varmeindstrålingen fra solen, og derfor falder temperaturen forsat. Først cirka en halv time efter solopgang begynder regnskabet at vende og indstrålingen bliver større end udstrålingen.

  • Print
  • Del artiklen: