Koldeste nat i tre år: Men 12 graders forskel på Jylland og Sjælland

Der er dog store forskelle i temperaturen i alt efter hvor i landet, og I weekenden arver vi måske endnu koldere vejr fra vores naboer.

I Aalbæk kunne man stå op til en morgen, der både så og føltes vinterlig. Koldest var det dog længere syd på, hvor temperaturen mange steder har været opgjort i tocifrede minusgrader. Foto: Inger Nielsen

Mens man i Horsens var undskyldt for at have svært ved at hoppe ud af sengen, når termometret udenfor viste -12,7 grader, så har det andre steder i landet langt fra været så koldt.

Der var nemlig 13,2 graders forskel på den højeste og laveste temperatur. Og at netop Horsens løber med præmien for de koldeste istapper, er der flere forklaringer på, siger vejrvært Morten Lynge fra DR Vejret.

- Det er især vindretning og -styrke, skyer og afstand til vand. I nat har det i høj grad været et spørgsmål om, at det har været en klar nat, der har givet udstråling, så varmen er væk.

- Samtidig har vi en kold vind fra øst og nord, og selvom Horsens ligger ved vandet, så er det en lang fjord, så det kan ikke trække temperaturen op på samme måde, og samtidig har udstrålingen gode betingelser, lyder det.

Og skal man forstå hvor stor en forskel de forskellige faktorer giver, skal man kigge i retning mod Esbjerg. Her var der i morges store forskelle alt efter, om målestationen var Esbjerg Lufthavn eller ved Blåvandshuk. Inde i landet er vi på -7 grader, mens Blåvand ligger over 0 grader.

Temperaturen var så lav i nat, så i Horsens kastede Gitte Vinum sig ud i at lave is-sæbeboblekugler. Erfaringer derfra lyder, at det skal fryse med seks grader, før det lader sig gøre.

Laveste temperatur siden 2018

De tocifrede minusgrader har været målt mange steder i Jylland, både mod syd og helt op til Limfjorden, men også langs kystbyerne. Blandt andet i Aarhus, hvor temperaturen var -11 grader. Eller sagt på en måde, som østjyske pendlere i den offentlige trafik kan forholde sig til: 10 gradere køligere end hvad Letbanen fungerer ved.

Og det er langt i mellem, at vi får så kolde nætter i Danmark. De -12,7 grader er den laveste temperatur, vi har målt i denne vinter, og det er faktisk også den laveste temperatur, vi har målt i flere år.

I 2020 var vi nede på -8,2 grader mens var -10,9 grader, da det var køligst i 2019. Vi skal tilbage til 2018, hvor den laveste temperatur var 0,2 grader under dagens kuldeniveau.

I nat venter der dog ikke en ligeså kold nat. Hvis skyerne ligger sig, som prognoserne forudser, vil de gøre deres markante effekt, forklarer Morten Lynge.

-Skyer virker som en dyne, og når der ligger skyer, kniber det for varmen med at suse ud. Og den kommende nat bliver noget mere skyet, og i følge prognoserne bliver det kun halvt så køligt, som vi har haft det i nat, siger han.

Vandets effekt ser man også tydeligt på eksempelvis Bornholm eller Anholt, siger Morten Lynge. Her når temperaturen kun kortvarigt under frysepunktet.

-Bornholm varmes op af Østersøen, og Anholt varmes op af Kattegat. De når lige at få frost i dag, men det er langt fra det niveau, som vi ser inde på fastlandet.

Kold vind fortsætter

Ugen ser ud til at fortsætte meget vinterligt. Vinden holder kursen, og vi vil opleve den fra nord og øst, og det giver os en række kolde dage i vente. Lige nu er det nemlig -15 grader i Polen, mens resten Skandinavien også har to-cifrede minusgrader. - Vindretningen har selvfølgelig meget at sige. Kommer den fra nord og øst, hvor den kolde luft ligger lige nu, så bringer den også kold luft med sig.

Og februar lader vinteren holde stand, siger han.

-Det kan blive rigtig koldt i weekenden også.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter