Koldt havvand varmer aarhusianerne op

Systemet kan udvides til andre havnebyer, hvis erfaringerne er gode

Maskinmester ved AffaldVarme Aarhus Finn Olesen i den bygning, hvor der på sigt kan stå 12 af de varmepumper, der trækker varmen ud af havvandet og omdanner det til varme for byens borgere. (Foto: Anders Sandfær Lysholm)

Mens havnebassinet i Aarhus Havn med 7,7 grader ikke just virker som indbydende til at bade i, så er der varme nok i vandet til, at det kan sørge for at varme tusindvis af husstande op. Det efterprøver Affald Varme Aarhus, der sidste år satte et nyt system op, der kan trække varme varmen ud af havvandet.

Vandet trækkes ind 4-5 meter nede i havnebassinet omkring Aarhus Ø. Og det giver varme, siger maskinmester ved Affald Varme Aarhus Finn Olesen.

-Jo højere havvandstemperatur, jo flere kan vi forsyne, siger han om udsigten mod sommermånederne.

Anlægget er det først af sin slags, og der kan komme lignende løsninger andre steder i landet. Det er nemlig unikt, at systemet ikke bruger affald eller kul til opvarmningen. Derfor kigger man nøje efter hos Dansk Fjernvarme, fortæller udviklingschef Kim Behnke.

- Potentialet er kæmpe stort, fordi her i Danmark er vi jo omgivet af hav, og vi har masser af store havne i de store byer, hvor vi har varmebehovet. Så lige så snart, at der er gode erfaringer fra Aarhus, så ved vi, at der er investeringsbeslutninger på vej i Esbjerg og Aalborg, siger han

På Aarhus Ø har Affald Varme Aarhus plads til 12 anlæg i alt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk