Koldt si'r I? Ik' i Vestjylland

Mange steder meldes om to-cifrede frostgrader, men i Vestjylland er vejret anderledes lunt.

Hvordan kan det være, at vejret i Danmark ofte opleves meget forskelligt?

I et forholdsvis lille land kan forskellene alligevel være meget store, alt efter hvor man bor. I Vestjylland oplever man i disse dage lunere vejr end i resten af landet. Typisk plusgrader, hvor resten af Danmark fryser til næsten tocifrede frostgrader. Men hvorfor er det så forskelligt fra øst til vest?

Vinden bestemmer temperaturen

Den nuværende vejrsituation sender vinden ned til os fra nord og nordvest, og den skal derfor passerer det kolde Nordskandinavien, inden den møder dansk jord.

Men der er to markante forskelle på den luft vestjyderne får og den, resten af landet får.

Rejser vinden hen over et koldt, snedækket landskab i Sverige og kun skal passere et lille stykke af Kattegat, inden den når Danmark, så vil luften holdes kold hele vejen af den frostkolde jordoverflade.

Skal vinden derimod rejse over et sol- og sommeropvarmet hav, som holder godt på varmen, så vil vinden blive varmet op, inden den rammer Vestkysten, og så vil temperaturerne tilsvarende være højere.

Det varme hav afkøles langsomt

DR Vejrets vejrvært Mikael Jarnvig bruger en metafor eller et billede, som hurtigt og nemt beskriver situationen.

Hvis du har en stor gryde med kogende vand, hjælper det ikke at puste på det i 10 sekunder og så tro, at det er blevet koldt. På samme måde kan Nordsøen ikke fryse til is blot på grund af et enkelt koldt vindpust fra nord.

Men tager man blot en teske med kogende vand, kan man godt med et enkelt pust afkøle vandet betydeligt, fordi der ikke er så meget varmekapacitet i den begrænsede vandmængde - Derfor fryser vandpytter og mindre vandhuller hurtigere til.

Sådan fungerer det også med de store have, som omgiver Danmark og i særdeleshed Nordsøen, som luften passerer, inden den rammer Jyllands vestkyst. Derfor bliver temperaturerne lidt højere her end i resten af landet.

  • Print
  • Del artiklen: