Koldt vejr presser flygtninge i Ukraine

Et vejrskifte i Ukraine har givet dagsfrost, og det presser civile på flugt.

Et vejrskifte sender især nattetemperaturen langt ned i den østlige del af Ukraine. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Mens ukrainere flygter fra de invaderende styrker fra øst, nord og syd, er der kommet endnu en forhindring for den civile befolkning, der søger mod et mere trygt sted. Et vejrskifte i Ukraine har nemlig sendt temperaturen i dagtimerne under frysepunktet.

Og for mennesker, der i mange tilfælde må forlade hjemmet med, hvad de kan bære i favnen, har varmt tøj ikke altid været en mulighed. Det oplever Dansk Røde Kors, der lige nu er i Ukraine for at yde hjælp, fortæller generalsekretær Anders Ladekarl.

- De hundredtusindvis, der er på flugt i deres eget land, har virkelig et stort behov for hjælp. De befinder sig på skoler, gymnastiksale og på togstationer, hvor de er udsat på grund af vejret og har desperat brug for hjælp. Det er der, Røde Kors prioriterer sin indsats lige nu, siger han.

- Der er faldet fem centimeter sne, og det er iskoldt. I går så jeg, da vi kom over grænsen fra Rumænien, hvordan folk stod i hundredemeter lange køer med kvinder og børn svøbt ind i tæpper for at klare kulden, siger Anders Ladekarl, generalsekretær for Dansk Røde Kors, der lige nu er i Chernivtsi i Ukraine.

Millioner på flugt

Ifølge FN er der lige nu er en million mennesker på flugt internt i Ukraine, mens 1,7 millioner mennesker allerede er flygtet til nabolandene. Men selvom nogle ukrainere har mulighed for at tage flugten i egen bil, så er der ingen garanti for, at kulden ikke også udgør en trussel for dem, fortæller Anders Ladekarl.

- Der er kilometervis af biler i køer, der forsøger at holde varmen. De må ikke tænde motorerne, fordi man kun må købe 20 liter benzin om dagen, siger han om situationen, hvor der på mange af landets store veje mod vest er præget af lange køer af i civile i biler på flugt.

Lige nu er det koldt luft fra nord, der blæser over Ukraine, forklarer vejrvært ved DR Vejret Anders Brandt.

- Kold luft fra Sibirien blæser efterhånden frem mod Ukraine. Tirsdag formiddag er der temperaturer omkring frysepunktet og lette snebyger i Kiev, siger han, og det er netop den vejrmelding, som Røde Kors oplever, forværrer situationen.

- Kulden er kun med til at gøre den humanitære situation endnu værre hernede, siger Anders Ladekarl.

Ukrainske soldater hjælper en ældre kvinde med at krydse en ødelagt bro ved byen Irpin, nordvest for Kyiv. Billedet er fra tirsdag 8. marts. Foto: Sergei SUPINSKY / AFP (Foto: sergei supinsky © Ritzau Scanpix)

Varme er høj prioritet med udsigt til minus 20 grader

- Vi prioriterer endnu mere på at få varme. At få uddelt tæpper og soveposer til mennesker på flugt, som skal søge ly i det her forfærdeligt kolde vejr. Behovene er kæmpestore, forklarer Anders Ladekarl om de tusindvis af mennesker, han møder.

Og behovet ser kun ud til at være vokse, når man kigger på prognoserne for vejret, siger vejrvært Anders Brandt.

- De kommende dage frem mod weekenden ventes enkelte snebyger, dagtemperaturer under frysepunktet og i nattetimerne ned mellem 5 og 10 graders frost.

Men udover den temperatur, der kan aflæses på termometeret, så kommer kuldeindekset i høj grad også i betragtning i de kommende dage. Det er den oplevelse, huden har, når man både kigger på temperaturen og vindens effekt. Og med en frisk til hård nordøstenvind vil nul grader kunne opleves som syv graders frost.

- I weekenden tyder meget på stigende temperaturer i den vestlige og sydlige del af Ukraine med op til fem grader i dagtimerne, mens det i den østlige del af Ukraine stadig bliver koldt. Især om natten, hvor prognoserne har helt ned til -20 grader, siger Anders Brandt.