Kraftig blæst og risiko for oversvømmelser: Vejret viser tænder på årets første dage

Der er risiko for forhøjet vandstand flere steder i landet. Samtidig vil det blæse en del.

Dette arkivbillede blev taget tilbage i 2013, hvor stormen Bodil skabte oversvømmelser flere steder. Så slemt bliver det formentlig ikke de kommende dage, hvor vandstanden "topper" 70 centimeter lavere. (Foto: Inger Nielsen - Aalbaek © (c) DR)

Det blæser kraftigt i de kommende døgn, og når vinden samtidig kommer fra nordlig retning, er der også nogle husejere, som kommer til at bide negle i årets første døgn.

Her til aften er vandstandsprognoserne fra DMI bekymrende høje for dele af landet, så der er stor risiko for oversvømmelser.

Når vandet når ind i fjordene, presses enorme vandmængder længere og længere op på land eller over de beskyttende moler i vores havne.

Fra tirsdag aften og frem til omkring midnat er det især Roskilde Fjord, Isefjord og Odense Fjord, hvor vandet bliver fanget. Vandstanden kan komme op på 130 centimer over dagligt vande, hvilket er nok til, at DMI har trykket på varselsknappen.

På årets første dag klokken 20, er det med bekymrede mine, at flere husejere ser ud over deres strandgrund. Selvom vandstanden ikke ser ud til at stige til samme højder som i 2013, hvor stormen Bodil ramte landet og skabte historiske oversvømmelser – helt præcist nogle og 70 cm. Så er omkring halvanden meter havstigning også en del. (Foto: DR Grafik © (c) DR)

Bølgen rykker sydpå

Selvom det formentlig vil toppe i Roskilde Fjord og Isefjord den 1. januar, er der andre steder, hvor man ikke kan ånde lettet op.

Store dele Lillebæltsområdet og landsdele ud til det Sydfynske øhav og Smålandsfarvandet vil først have set det værste, når vinden aftager onsdag sent om aftenen.

Det er uvist præcist, hvor højt vandet vil komme til at stå, når det kulminerer den 2. januar, men hvis prognoserne holder, kan der være behov for sandsække og andet materiel for at holde vandet væk.

Det er både vindretningen og vindstyrken, som bestemmer, hvor galt det skal gå.

Vinden aftager til en hård vind i løbet af onsdag eftermiddag, men vinden er stadig hård og dermed kraftig nok til, at vandet ikke kan løbe væk.

Der er først udsigt til til at vandstanden falder i østersøen i løbet af onsdag aften (Foto: DR Grafik © (c) DR)

Vandet har hobet sig op i over et døgn i de smalle områder ved fjordene og ved bælthavet, når vandet fra den østlige Østersø kommer tilbage med stor kraft, hvilket vil give den høje vandstand i den sydligste del af landet.

Facebook
Twitter