Kraftig regn giver varsel og risiko for skybrud

Vejret giver risiko for kraftig nedbør i dag, hvor der også kan komme torden.

Der kommer til at trække en front ind over det meste af landet i dag, og med sig er der potentiale for kraftig regn. Lokalt kan det give skybrud. Foto: Karin Vinterby Hansen

Den danske sommer er godt i gang med at vise os alle sine facetter, og ugen begynder derfor også med udsigt til både 25 grader og muligheden for et lokalt skybrud.

I dag mandag er landet delt i to lejre; de, der har en risiko for kraftig regn og lokalt skybrud, og de, hvor der er varslet skybrud.

Og det er weekendens vejr fra Storbritannien, der er rykket tættere på os, fortæller Louise Gade Sig, vejrvært ved DR Vejret.

- Der ligger et lavtryk fra weekenden over Nordsøen, og det skyder en front op over Danmark, og det bevæger sig i et skråt bånd over mod nordvest, fortæller hun om fronten, der i løbet af formiddagen er forklaringen på, at Syd- og Sønderjylland har en risiko for torden og kraftig regn, der kan give mellem 15 og 25 millimeter regn på halv time.

Fra middag står fronten til at ramme Midtjylland, Samsø og det østlige Sjælland, og her forventes bygerne at blive kraftigst. Og der er fart på vejret, fortæller Louise Gade Sig.

- Den løber hurtigere, end vi er vant til, så når den rammer dig, vil det rimelig hurtigt være overstået. Det tager måske en time til halvanden, siger hun.

Tidligere i år gav et skybrud rigelig med vand til den lokale natur omkring Aalbæk. Ved et skybrud skal der falde 15 millimeter regn eller mere, på 30 minutter eller under. Foto: Inger Nielsen

Ustadigt vejr

Vejret lige nu er kendetegnet ved en varm sommerluft, og det er i mødet mellem den og de lavtryk, vi har omkring os, at vejrsituationen pludselig kan blive ustabil. Det eneste sted i landet, der ser ud til at kunne træde tørskoet gennem mandag, er Bornholm. Her er der ingen risiko eller varsel i følge DMI.

Kommer der skybrud, så vil det typisk være meget lokalt, at det opstår. Det vil sige, at mens der eksempelvis kan opstå skybrud i Silkeborg, så kan der falde markant mindre regn bare få kilometer derfra.

- Vi har en relativ varm og fugtig luft, så det kan give kraftige byger, og det kan så komme så højt op i intensitet, at vi kan nå kraftig regn eller skybrud. Man kan ikke sige, hvor det bliver, og vi kan ikke sige, om vi får det, men der er potentiale til det, forklarer hun.

Da der er er tale om en front, vil der dog også være flere timer til de fleste, hvor solen kan få lov at minde os om, at vi befinder os i en sommermåned.

Også temperaturen er fortsat sommerlige med 18 til 23 grader. Er man i Nordjylland kan man dog få helt op til 25 grader. Det er også her, fronten sidst rammer, og der er foreløbig en risiko for kraftig regn, der gælder fra klokken 16 til 20 i aften.

Derfor kan man sagtens nå en strandtur, siger Louise Gade Sig.

- Indtil fronten rammer, så skal man bare nyde det. Når fronten har været forbi, så er der opklaring fra sydvest, men der kan stadig komme nogle byger efter, siger hun og tilføjer, at vi muligvis også kan indstille os på kraftig nedbør tirsdag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk