Kraftig regn har ramt Østjylland med over 50 millimeter regn

Grejsdalen i Vejle og det centrale Odder er ramt af oversvømmelser.

I Haderslev blev man ramt af regnen allerede tirsdag formiddag, og her stod der efterhåden vand på veje og cykelstier mv. (Foto: © Viggo Hjort Kohberg, DR Seerbillede)

Mange østjyder har sikkert bemærket, at regnen har pisket mod ruderne hele aftenen og det meste af natten, og vinden har også rusket godt i træerne.

Store dele af Danmark har fået regn, men i Østjylland i området mellem Vejle og Randers har man fået mest med helt op til 55 millimeter ved DMI's målestation Aarhus Syd.

Næstmest fik man i Horsens med 48,7 millimeter, siden regnen begyndte ved middagstid tirsdag, og hen over natten faldt der ved begge lokaliteter henholdsvis 29,2 og 30,5 millimeter på seks timer, og derved er grænsen for kraftig regn overskredet. Her skal der falde mere end 24 millimeter på seks timer.

Radarbillede lige efter midnat, da regnen mange steder var mest intens. Mens regnområdet bevægede sig mod øst og nord, lå det næsten stille over Østjylland, og derfor fik man mest regn her. De samme områder blev ramt i timevis. (Foto: © DR vejret)

Som konsekvens af de store regnmængder og i forvejen overfyldte vandløb, er der oversvømmelser i Vejle og Odder. I Vejle er det blandt andet Grejsdalen, som er ramt af oversvømmelser, mens flere huse står under vand i det centrale Odder. På flere motorvejsstrækninger er der også vand på kørebanen.

I oktober har vi ind til videre fået 113,7 millimeter regn på landsplan mod en normal på 83,2 millimeter.

Næsten fastlåst vejrsystem

Aftenens og nattens regn er faldet fra en front, som ligger næsten stille hen over Midt- og Østjylland, og derved har de samme områder fået regn i lang tid.

Fronten bevægede sig fra Tyskland og op over Jylland tirsdag morgen og formiddag, og siden gik den stort set i stå. I fronten har der været en konstant og kraftig tilstrømning af fugtig luft, og derved har det kunnet regne intenst i timevis.

Onsdag morgen har fronten sat sig i bevægelse mod nord og øst, så Nordjylland og de østligste egne af Danmark får regn, mens byger dagen igennem trækker ind over det vestlige Jylland. I Østjylland kommer der kun begrænsede regnmængder resten af onsdagen.

Torsdag vil der være forbigående regn i Østjylland med to til fem millimeter regn, mens fredag ser stort set tør ud. Lørdag kan der imidlertid komme mere intens regn igen.