Efter en barsk start på ugen med vintervejr, sjap og glatte veje mandag morgen, banker et kraftigt blæsevejr på døren.
Blæsevejret kan udvikle sig til en storm.
Fra sent mandag aften og frem til tirsdag aften passerer et lavtryk nordøst forbi Danmark med kraftig blæst og vindstød op til orkanstyrke samt mere nedbør til følge.
Lavtrykket er blevet døbt Floriane, og det er det samme lavtryk, der har givet sne og regn mandag morgen og formiddag.
Vestjylland bliver hårdest ramt
Ifølge de seneste prognoser er det Vestjylland, der står til at blive hårdest ramt af det kraftige blæsevejr.
Lavtrykket bevæger sig fra vest mod øst, og derfor står de vestlige dele af Danmark først for skud, når den kraftige sydvestenvind starter med at blæse i Danmark fra sent mandag aften.
Vinden tiltager for alvor sent mandag aften og blæser med hård kuling til stormende kuling ved kysterne i Sydvest- og Vestjylland.
Ud på natten tiltager vinden yderligere og blæser udbredt med en stormende kuling, altså med 20 til 24 meter i sekundet, langs den jyske vestkyst helt fra den dansk-tyske grænse til Thy.
Der er også udsigt til middelvinde af stormstyrke i Vesterhavet tæt ved kysten og stedvist indover kysten. Det betyder, at nattens blæsevejr kan udvikle sig til en regulær storm.
Sideløbende kommer der kraftige vindstød af stormstyrke og op til orkanstyrke.
Orkanstyrke er vinde over 32,6 meter i sekundet og kan medføre voldsomme ødelæggelser.
I løbet af tirsdag morgen og formiddag når den kraftige vind også til kysterne i Nordvest- og Nordjylland samt Anholt og Læsø.
Vindstød af stormstyrke til store dele af landet
I resten af landet blæser udbredt en jævn til hård vind fra mandag aften til tirsdag aften.
Der kommer tilmed kraftige vindstød af storm eller stærk storm i hele Jylland, på store dele af Fyn og den vestlige del af Sjælland samt Sydhavsøerne.
Vinden løjer langsomt af i løbet af tirsdag eftermiddag og aften, men de kraftige vindstød af stormstyrke fortsætter ind i onsdagsdøgnet ved Vestkysten i Jylland og stedvis ved kyster i Kattegat og Østersøen.
De fleste kommer derfor til at få oplevelsen af et meget blæsende tirsdagsdøgn, hvor cykler og træer i den våde jord kan vælte og løse genstande kan blæse rundt.
Risiko for forhøjede vandstande og oversvømmelser
Med den kraftige blæst varsler DMI forhøjet vandstand i Vadehavet og langs Vestkysten samt i den vestlige del af Limfjorden.
Vandstanden ventes at stige hen over natten, og vil tirsdag morgen og formiddag kulminere i Vadehavet med op til 260 og 360 centimeter over daglig vande og ved Vestkysten op til mellem 200 og 270 centimeter.
Lidt langsommere går det i Limfjorden, hvor der fra tirsdag ventes op til mellem 110 og 150 centimeter over normalen i den vestlige del.
Regn, slud og risiko for isslag
I forbindelse med blæsevejret og Florianses passereren kommer der også mere nedbør.
Det vil udbredt være regn og slud, men der kan også kortvarigt forekomme isslag i den nordlige del af landet.
Isslag, ikke at forveksle med islag, er drilsk vejrsituation for trafikanter, idet det er underafkølet nedbør, som fryser til is, med det samme nedbøren rammer en kold overflade. Det fører til glatte veje, som kan være svært at se i trafikken.
Sammenlagt over mandags- og tirsdagsdøgnet vil der i Jylland være faldet mellem 25 og 50 millimeter nedbør, og det kan give problemer rundt omkring med våd jord og vand på terræn.
Der er også risiko for lokale oversvømmelser af lavtliggende områder ved vandløb og søer, efterhånden også som regnen får sneen til at smelte.