Kraftigt regnvejr og vindstød af stormstyrke

Regnvejret rammer især den nordlige og vestlige del af Jylland.

Der bliver mange steder i landet brug for paraplyen.(Arkivfoto). (Foto: © Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Et kraftigt regnvejr er på vej ind over Danmark, og regnen siler tirsdag morgen ned i store dele af landet, og siden midnat er der allerede faldet over 20 millimeter regn i det vestlige Jylland.

Det er kun starten på et område med kraftig regn og torden, der skal ind over den nordlige halvdel af landet, og nogle steder kan der i løbet af tirsdagen falde op til 50 millimeter regn.

I eftermiddag bliver det meget blæsende - med vindstød op til stormstyrke.

Kraftig regn og torden i formiddagstimerne

Det er et lavtryk, som dannes på grænsen mellem meget varm luft over Sydvesteuropa og koldere luft over Atlanterhavet, som giver de store mængder regn og blæsende vejr.

Det er således usædvanligt lun luft, der blæser op over Danmark, og tirsdag morgen giver temperaturer omkring 16-17 graders varme i den sydlige del af landet.

Vejrkort for tirsdag formiddag. (Foto: © DR vejret)

Lavtrykket skal i løbet af formiddagen ind over Danmark med regn og stedvis også torden.

Det vil især ramme den den nordlige og vestlige del af Jylland, der i morgen- og formiddagstimerne får kraftig regn, mens resten af landet kun får lidt eller slet ingen regn.

I Jylland kan der på ganske få timer falde 30 til 50 millimeter regn, og lokalt kan der i forbindelse med tordenbygerne være risiko for skybrud.

I løbet af formiddagen tiltager vinden. I den sydlige del af landet fra sydvest, mens den i den nordlige og vestlige del af landet drejer mod nord.

Mens regnen ved temperatuer på blot 12-13 grader vil sile ned i den nordlige del af Jylland, skyder varmere luft fortsat op over den sydøstlige del af landet, der kan nå over 20 grader omkring middagstid.

Vindstød af stormstyrke - og fortsat med byger

I løbet af eftermiddagen bevæger lavtrykket sig med den kraftige regn ud over Kattegat og videre til Sverige.

Det klarer noget op, men der vil resten af eftermiddagen fortsat kunne komme kraftige byger, mens vinden gradvist drejer mod nord og nordvest i det meste af landet.

Den tiltager til hård vind til kuling, og ned gennem Kattegat og Storebælt kan der en overgang komme vindstød nær stormstyrke. Den kraftige vind vil tirsdag eftermiddag blæse på tværs af Storebæltsbroen.

Hen over den sydligste del af landet vil vinden blæse fra vest og sydvest, og sidst på eftermiddagen og først på aftenen kan der ved Østersøen forekomme vindstød af stormstyrke.

Vejrkort for tirsdag eftermiddag. (Foto: © DR vejret)

Når tirsdagen er omme, kan der i den nordlige halvdel af landet stedvis være faldet over 50 millimeter regn.

Det er dog langt fra alle, der tirsdag får store mængder regn. I den sydøstllige del af landet får man i løbet af dagen blot nogle få millimeter regn.

Selv om oktober med normalt 83 millimeter er den mest nedbørrige måned på året, svarer de forventede nedbørsmængder til mere end en halv måneds regn, der ventes at falde på under et døgn.