Kuldskære bier udskyder frugthøsten

Flere sorter lider under et koldt forår og manglende befrugtning af blomster.

De første meldinger fra landets jordbæravlere er, at lav jordtemperatur, for lidt sol og inaktive bier får betydning for, hvornår du kan snuppe en bakke frilandsjordbær i dit nærmeste supermarked. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

- Egentlig burde der summe af bier, men de er her ikke. De kan ikke lide det fugtige vejr, og de bryder sig heller ikke om, at det er køligt.

Sådan lyder det fra havedesigner Helle Troelsen fra Troensehaven. Omgivet af frugttræer med nydelige blomster må hun konstatere, at sæsonen for at plukke frugt med stor sandsynlighed bliver udskudt.

- Uden bier, der bestøver blomsterne, får vi ingen frugt, minder hun om fra haven på Tåsinge.

For ikke nok med, at maj både har været meget våd, kold og uden særlig mange timers sol, så har det altså også en anden betydning i landets frugtplantager og haver.

Der er nemlig flere, der melder om et afsavn til de små bevingede insekter, der normalt summer rundt mellem frugttræer og blomster.

Der er masser af blomster på frugttræerne, men ingen bier, der sætter sig i dem. Det kan udskyde frugthøsten.

Bierne bliver inde

Det er altså både planter og bier, der lider under det kolde vejr. Mange af frugttræernes blomster er nemlig ikke værd at sætte sig på, fordi nattefrosten har taget livet af dem. Og de blomster, der lader bladene strutte i disse dage, må gøre det forgæves i håbet om at tiltrække en bi.

Mange frugttræer har fået nattefrost i maj, og det betyder, at selvom der kan komme en bi forbi, så er det et nytteløst projekt at håbe på frugt fra dén blomst.

En af dem, der gerne vil have de gule og brune insekter til at susse rundt mellem sine frugttræer, er Bent Olsen fra Karensminde Frugtplantage ved Odder. Som ejer opsummerer han foråret som et af de værste, han har oplevet, og de kuldesky bier gør ondt værre.

- Hvis det er regnvejr og koldt, så kommer bierne jo ikke ud og bestøver de få blomster, der er tilbage, fortæller han.

Derfor er der flere sorter af pærer og æbler, der kommer færre af på hylderne de kommende måneder.

Arne Pedersen ved sine endnu meget grønne marker. Normalt ville han kunne se røde jordbær titte frem under bladene, men i år har et koldt forår forsinket modningen og holdt bierne borte. (Foto: Anders Sandfær Lysholm)

Jordbærrene er forsinkede

Det kolde vejr i både april og maj kan også ses på de kulinariske lækkerier, der vokser langs jordbunden. De første meldinger fra landets jordbæravlere er nemlig, at lav jordtemperatur, for lidt sol og inaktive bier får betydning for, hvornår du kan snuppe en bakke frilandsjordbær i dit nærmeste supermarked.

- Normalt satser vi på at have dem i butikkerne 1. juni, men det når vi slet ikke i år. Det bliver nok forsinket med en uge eller ti dage, siger Arne Pedersen fra Hedensted.

Og selvom jordbær som udgangspunkt er selvbefrugtende, så er det godt nyt, når en bi har været forbi. Det modner nemlig bærrene hurtigere og forlænger deres holdbarhed.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk