Kunne du bo på en båd? Milde vintre gør det nemmere

Man mærker mere til vejret, når man bor til søs, så en lun og rolig vinter gør en forskel.

Klavs Vendelbjerg dækker bådens stævn til med en termopresenning, der hjælper bådens sparsomme isolering. (Foto: Jesper Bach Thomsen)

Hvad siger du til nogenlunde frit råderum over et par millioner kvadratkilometer uden for hoveddøren, uden nogensinde at skulle bekymre sig over at rydde sne, slå græs eller fjerne ukrudt?

Det er en del af tilværelsen for de familier i Danmark, der har droppet parcelhus-drømmene og i stedet bor på en båd.

En af dem er familien Vendelbjerg fra Aalborg. 160 kvadratmeter bag mursten er skiftet ud med knap 45 kvadratmeter pakket ind i glasfiber. De har solgt huset, og adressen er nu på havnen i Aalborg, og den tilværelse har været nemmere i år på grund af vejret.

Det oplever Marianne Vendelbjerg.

- Selvfølgelig bliver det mere koldt, og vi dækker til med gardiner. Så det bliver lidt mere hule-agtigt hernede, siger hun om bådens stue.

Men denne vinter har der ikke været samme behov for at skrue helt så meget op for oliefyret eller hænge tunge uld-gardiner op i vinduerne langs den 14 meter lange båd.

I hele 2020 var der nemlig ikke ét eneste frostdøgn, og samtidig blev 2020 det næstvarmeste år siden 1874. Særligt vintermånederne holdt sig nemlig lune.

Familien Vendelbjerg i bådens stue. Datteren Jasmin, venstre, er glad for livet om bord, men kan godt savne det store værelse, hun havde i familiens tidligere parcelhus. (Foto: Jesper Bach Thomsen)

For familien Vendelbjerg på båden er det mest temperaturen og vinden, de holder øje med. Det er nemlig primært de faktorer, der har indvirkning på bådens indeklima. Og maven, siger Klavs Vendelbjerg.

- Man skal være sødygtig, fordi det kan godt rykke noget i den hernede. Konen er ikke så vild med det, men mig generer det ikke.

Mere udemennesker

På de 45 kvadratmeter bor der i dag udover forældrene Marianne og Klavs også datteren Jasmin på 18 år og familiens hund. Og når vinden tager til i styrke og rusker i båden og sender ekstra bølger mod skroget, så har den ekstra skvulpen dog også fået den positive gevinst, at familien kommer mere ud, fortæller Marianne Vendelbjerg.

- Nogle gange kan der være behov for at komme op på land, når det blæser meget. Men ellers kommer vi faktisk også mere ud. Da vi boede i huset, lukkede vi bare hunden ud i haven. Nu går vi jo en tur med den, fortæller hun.

Familien har nu boet på båden i to år, og gåturene kan også nemmere finde sted året rundt.

Særligt 2020-årets koldeste måneder har været særdeles lune at komme igennem. Januar 2020 var rekordvarm med 7,2 grader, hvilket er væsenligt over klimanormlaen for januar på 3,6 grader. Også december 2020 blev varmere end klimanormalens gennemsnit på 4,7 grader. Sidste år blev december nemlig målt 0,9 grader højere.

Og det spiller en rolle for livet ombord, understreger Klavs Vendelbjerg.

- Vejr og vind betyder selvfølgelig en stor roller hernede.

Der er omkring 20 familier, der bor året rundt på havnen i Aalborg. (Foto: Jesper Bach Thomsen)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter