La Niña forårsager tørke i Østafrika

Den voldsomme tørke i Østafrika skyldes den moderat stærke la Niña i det sydlige Stillehav.

Tørke har kastet Østafrika ud i den værste fødevarekrise området har oplevet i 20 år. Over 11,5 millioner mennesker har lige nu behov for fødevarehjælp i Djibouti, Kenya, Somalia og Etiopien. Det tal må forventes at stige i årets løb. 

Satellit måler plantevækstenBilledet ovenfor viser planternes vækst i løbet af vækstsæsonen for afgrøder, der normalt høstes i juni og juli. Billedet er lavet med observationer fra den amerikanske NOAA-18 satellit, hvor et instrument har registreret, hvordan planternes vækst i gennemsnit har været gennem juni og juli. Grønt vil indikere bedre vækst, mens brunt fortæller om dårligere vækst Der ses et bredt bælte med brunt hen over Afrika og med en højere brunlig koncentration i området mellem Kenya, Sydsudan og Etiopien - så det er her problemerne er størst.

Svigtende regn

Afgrøderne er typisk plantet i marts eller april, hvor den første regn af året normalt vil falde. Men i 2011 kom regnen først sidst i april og hen i maj - og den var i øvrigt utilstrækkelig. I det sydlige Somalia, der er hårdt ramt, er høsten omkring 50 procent under gennemsnittet. Det vil lægge pres på hele fødevaresikkerheden i området, og det må dertil forventes, at priserne på fødevarer stiger.

Hungersnød

Den 20. juli, erklærede FN hungersnød i dele af det sydlige Somalia, hvor 2.800.000 mennesker har brug for livreddende hjælp. Omkringliggende regioner i Somalia, Etiopien, Kenya og Djibouti er mængden af fødevarer på et kritisk niveau.

La Niña er baggrunden for katastrofen

Den aktuelle fødevarekrise er den værste siden 1991-92, og tørken, der er årsagen, er den værste i 60 år – for nogle områder er det endda rekordtørt. Tørken skyldes den relativt kraftige la Niña, som eksisterede i det sydlige Stillehav fra slutningen af 2010 til begyndelsen af 2011. La Niña er en kold havstrøm, der med mellemrum befinder sig mellem Indonesien og Peru – i perioder afløst af el Niño, som er den varme pendant. Disse skift af havtemperaturen i det sydlige Stillehav påvirker og forandrer vejret over store dele af kloden.

Bedring senere på året

I Østafrika, forårsager La Niña således tørke. Nu er la Niña betingelserne overstået, og man forventer normalt vejr med regn i Østafrika senere på året. Men det vil tage meget lang tid for regionen at komme sig.