Laks har kæmpet med varmen i de danske åer

Hedebølge og generelt høje temperaturer i danske vandløb har sat laksen på overarbejde.

I flere af Danmarks store åer, har høje temperaturer, sat lystfiskere på jagt efter laksefisk på prøve. De har måtte væbne sig med tålmodighed, da der opfordres til at indstille fiskeri, når temperaturen er over 18 grader. (Foto: Jørgen Kirk © (arkivfoto) Scanpix)

Hvis du i disse dage tager på fisketur ved en dansk å, har du gode chancer for at fange en laks. Og ikke kun fordi bestanden har været stigende i de seneste år.

En hedebølge for en tre uger siden øgede temperaturen i de danske åer. Siden er temperaturen igen faldet, og er de seneste dage igen kommet ned under 18 grader. Netop 18 grader er grænsen for, hvornår man kan fiske med god samvittighed.

Når temperaturen stiger, falder vandets iltindhold. Mindre ilt gør det svært for fiskene at udskille affaldsstoffer. Og især da efter en hård kamp for enden af lystfiskerens snørre. Bliver iltindholdet lavere, så bliver det svært for fisken at komme sig igen, når lystfiskeren genudsennder fangsten.

Nyt tiltag

Det var den varme sommer i 2018 der fik foreningerne til at anbefale, at man skal lade være med at fiske i åer, hvor vandet er varmere end 18 grader. Det er relativ ny viden, som gør, at fiskeriforeninger anbefaler, at man skal være ekstra opmærksom på temperaturen i åen, inden man smider snørren i vandet.

Kølige sommerdage er godt nyt

Der er ikke udsigt til hverken varme- eller hedebølge i de aktuelle prognoser. Til gengæld ser det ud til, at det ustadige vejr fortsætter. Det er gode nyheder, hvis man er lystfisker med hang til laks. De åer, hvor der som regel er gode betingelser for laksefiskeri, ligger temperaturen nu under18 grader, og i resten af august er det kun kortvarigt, at temperaturen kommer op omkring 25 grader. Og når det sker vil det ikke få nogen særlig virkning på vandtemperaturen.

Det er ikke størrelsen...

I Storå må man ikke længere tage laksen med hjem, hvis fangsten er over 75 cm. Kvoten for store fisk er opbrugt. Men mindre laks kan man roligt tage med hjem. Skulle man være så heldig at hive den helt store fangst i land, skal man altså smide fisken ud igen. Hvis man vælger at fiske uden modhage, kan man sende fisken ud hurtigt og med minimal skade. Undersøgelser viser, at 90-100 procent af genudsatte laks overlever, hvis vandet i åen er koldere end 18 grader.