Limfjordens vandstand har nået sit højeste: Men pas stadig på ved havnen

Efter tre dage med kuling toppede vandstanden i dag.

I tre døgn har kraftig blæst trykket vand ind i Limfjorden og oversvømmet kysterne. (Foto: Bo amstrup © Scanpix)

Kulingen fra vest har kastet skumsprøjt over de nordjyske havnemoler.

Og i dag har vandstanden i den vestligste del af Limfjorden nået sit højeste. Det er ved Lemvig, hvor bølgetoppene i morges snittede de 169 centimeter over normalen.

Siden søndag har kraftig blæst presset vand ind i Limfjorden og været skyld i oversvømmelser. Men de forhøjede vandstande i fjorden skulle altså have toppet her til formiddag, lyder det fra DR’s meteorolog, Søren Jacobsen.

- Vinden aftager og går i nordvest i løbet af det her døgn. Det betyder, at vindpresset på Limfjordens åbning ude ved Thyborøn forsvinder. Så kan vandet løbe ud af fjorden igen, siger han.

  • Broen i bådhavnen ved Sebbersund får dig næppe tørskoet til båden, efter stormen har trykket vandet ind i Limfjorden. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
  • Store områder ved Aggersundbroen er oversvømmet efter Limfjordens vandstand er steget med 155 centimeter. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
  • Ved Havnen i Aalborg steg vandet så meget, at det næsten blev en 20-års hændelse. Det her billede er fra den 11. februar 2020. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
  • I Aalborg havn steg vandstanden med 128 centimeter. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
  • Oversvømmelser langs havnen i Aalborg stoppede ikke alle fra at trodse vind og vejr. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
1 / 5

Vandstanden vil stadig være høj

Det kan tage tid for så store vandmasser at løbe ud af Limfjorden. Det betyder, at vandstanden vil være høj et par dage endnu.

Dermed er der også stadig en risiko ved at færdes ved kysterne.

- Risikoen når sit peak nu. Det er ikke en situation, der stopper på et sekund, det aftager jo flydende, så der er stadig en risiko ved at gå ud til havnen, siger Søren Jacobsen.

To centimeter fra en 20-års hændelse

Selvom vandstanden har været højest ved Lemvig, så var det alligevel ved Aalborg, at vandet var tættest på at slå rekord.

- I forgårs nat var vi meget tæt på det, vi kalder en 20-års hændelse, fortæller Søren Jacobsen.

En 20-års hændelse er, når vandet når en højde, som er vurderet til at ske så sjældent, at det statistisk set kun sker hvert 20. år.

I Aalborg nåede vandstanden mandag aften op på 128 centimeter. Det var kun to centimeter fra en ny 20-års hændelse.