Luft hele vejen fra Bermuda giver varmeste novembernat i 148 år

Det var varmere end en almindelig sommernat.

Varm og flot morgen i Herning 11. november 2022. (Foto: © Ole Sørensen)

Fredag er man i hele landet stået op til helt usædvanlig varmt novembervejr med temperaturer, der er en sommermorgen værdig.

Intet sted i landet har temperaturen natten til fredag været under 10,8 grader, og i Vestjylland var det 13,4 grader, da det var koldest.

Den usædvanlige varme, der blæser frem mod Danmark fra sydvest, har allerede sat nye varmerekorder for november - og flere kan være på vej.

Varmen vil fortsat ligge over Danmark i det kommende døgn.

Varmerekord i Thy

Vestervig i Thy målte mellem klokken 19 torsdag aften og klokken 7 fredag morgen 13,1 grader, da det i løbet aftenen og natten var koldest.

Vestervig er en af de få vejrstationer i Danmark, der har og har haft daglige temperaturmålinger siden 1874, og indtil i nat var 12,5 grader den højeste minimumstemperatur, der er målt i Vestervig i november måned.

Dermed har nattens usædvanligt høje temperaturer med 13,1 grader sørget for den højeste minimumstemperatur i november i Vestervig, siden de første målinger blev foretaget for 148 år siden.

Flere andre steder i landet nåede nattens minumstemperaturer det højeste målt så sent på året siden 1874.

Det skete blandet andet i Tranbjerg på Samsø og ved Landbohøjskolen i København, der begge steder havde 11,9 grader som den laveste temperatur i nat.

Højeste landsdækkende minimumstemperatur i november

Den usædvanlige novembervarme satte også en landsdækkende rekord.

På intet tidspunkt i løbet af natten kom temperaturen noget sted i landet under 10,8 grader, der blev målt i Nexø på Bornholm.

Laveste temperatur mellem torsdag kl. 19 og fredag kl. 07. Datakilde: DMI (Foto: © DR Vejret/Thomas Mørk)

De 10,8 grader er efter DR Vejrets oplysninger den højeste landsdækkende minumumstemperatur målt i november.

Nattens laveste temperatur i Nexø overgår de 10,6 grader, der blev målt i november 2005 i Rønne, som indtil i nat var alle tiders højeste landsdækkende minimumstemperatur for en enkelt novembernat.

Varmere end en almindelig sommernat

Ud over at være helt ekstreme for november, er nattens temperaturer højere, end man kan forvente det på en helt almindelig dansk sommernat.

Middeltemperaturen for hele landet lå fredag morgenklokken 7 ifølge DMI på 13,0 grader.

Det er højere end den normale minimumstemperatur for både juli og august, hvor nattens laveste temperatur på landsplan i gennemsnit ligger på henholdsvis 12,4 og 12,7 grader.

Nye rekorder kan falde i nat

Det varme novembervejr kommer i forbindelse med, at meget varm luft for årstiden strømmer frem mod Danmark fra sydvest.

Luften stammer oprindeligt fra området omkring Bermuda og Florida, hvorfra den er strømmet videre frem mod Azorerne.

Herfra er den på blot to døgn blæst hele vejen frem til Danmark.

Vejrkort for natten til lørdag: Temperaturen vil ligge omkring 12-13 grader. (Foto: © DR vejret)

Den varme luft vil ligge hen over Danmark i et døgns tid endnu. Det vil både fredag og lørdag kunne sende temperaturen op omkring 15 graders varme - eller stedvis endda over de 15.

Natten til lørdag kan den varme luft give flere varmerekorder, når temperaturen igen ventes at ligge omkring 12-13 grader.

Blandt andet kan Landbohøjskolen i København få den varmeste novembernat siden 1874, hvis temperaturen holder sig over 12,2 grader.