Lun oktober holder frosten på afstand

Det kan blive den varmeste oktober i flere år.

Oktober har haft plads til solskin, selvom der også har været byger flere dage. Her er det solopgangen ved Sjællands Odde og Sejerøbugten.

Over 18 grader, sol, svag vind og folk i gadebilledet iført shorts. Det lyder ikke just som efterår og slet ikke som en klassisk oktober måned. Men starten på oktober har været mere lun, end den plejer at være.

Faktisk skal vi tilbage til 2014 for at finde en varmere oktober, siger vejrvært Christian Cherry fra DR Vejret.

- Sidste år havde vi en rigtig kold start på oktober med kun 7,5 grader i middeltemperatur, og generelt ligger vi i lejet mellem 10 og 11 grader. Det er ikke ualmindeligt, at det er lunt i starten af oktober, men det er ualmindeligt, at det er så lunt, som vi oplever i år med 13,4 grader, siger han.

Kigger man på de første seks dage af oktober de foregående år, kan man se relativt høje temperaturer. Men der er ikke mange år, hvor vi rammer niveauet fra 2020.

Gråt vejr holder på varmen

Og selvom det kan virke nærliggende at tænke, at relativt høje temperaturer betyder masser af sol, så har det ikke været det hyppigst brugte ord i vejrudsigterne indtil videre. Her har oktober nærmere været kendetegnet ved mange byger, der allerede har givet os 18,5 millimeter regn. Det svarer til cirka halvdelen af, hvad der faldt hele september.

- Der kan sagtens gemme sig et ret gråt vejr bag sådan et tal (De 13,4 grader, red.). Det handler om, at vi har mange skyer, der holder på varmen. Og så er vi også hjulpet godt på vej af, at vi havde en varm vinter, der holdt vandtemperaturen oppe, og derfor fik vi et forspring. Lige nu er havene omkring os stadig cirka 15 grader varme, så det giver også lun luft, der trækker ind over landet, fortæller Christian Cherry.

Nattefrosten holdes på afstand

Resten af oktober ser ud til at give temperaturer, der ligger over det gennemsnit, vi er vant til fra måneden. Og umiddelbart ser det også ud til at betyde, at der endnu ikke er udsigt til nætter med frost, lyder det fra Christian Cherry.

- Ifølge prognoserne får vi en måned, der er varmere end gennemsnittet. Om det decideret bliver en rekordvarm oktober, er dog endnu ikke til at sige, fortæller han og fortsætter:

- Der kan godt komme lidt lokal nattefrost i uge 43, men de fleste steder holder vi frosten fra døren, slutter han.

Der kommer fortsat til at være byger i resten af månedens vejrudsigter, men der er også flere rolige solskinstimer i vente i de kommende uger.
Facebook
Twitter