Malik blev en ægte storm - men den er langt fra de værste

Selvom vindstødene så rigeligt var af orkanstyrke, så har de seneste år givet mere voldsomt vejr.

Under stormen Malik bliver vand og tang skubbet ind i et hjørne ved molen på Havnen på Sj. Odde. Foto: Susser Preuss

Når vandet står tre en halv meter højere end normalen, og vinden pisker havskum ind i ansigtet, kan det være svært at erindre, hvor meget værre det mon tidligere har været.

Og de voldsomme vindstød, der kunne måles over det meste af landet, var flere steder af orkanstyrke. Det vil sige, det blæste med mere end 32,6 meter i sekundet.

Med middelvinde, der også var på stormstyrke flere steder, blev Malik derved en rigtig storm.

I Danmark inddeler vi storme og orkaner i kategorier alt efter, hvor stor styrke de har, og hvor stort et område, de rammer.

Der er fire klasser, og Malik endte som en klasse 2 storm. Herunder er der et overblik over nogle af værste storme, der har ramt Danmark de seneste 30 år.

1

Decemberorkanen - 3. december 1999 - den værste

Decemberorkanen 1999 blev den mest voldsomme storm, vi har haft. Den resulterede i store ødelæggelser.

Den mest voldsomme storm, der har ramt os, blæste ind over os med hidtil uset styrke. Den gav middelvinde på 38,1 meter i sekundet, og var dermed ikke en storm, men en regulær orkan. Vi ved ikke med sikkerhed, hvor kraftige vindstød, orkanan gav, fordi den måler, der havde registreret de stærkeste vindstød, blæste i stykker. Men inden den gjorde det, havde den registreret vindstød på 51,4 meter i sekundet. Et særligt kendetegn var også, at vindfeltet omfattede hele landet, så det blev en national orkan. Orkanen endte i den højeste kategori over mest voldsomt vejr, klasse fire.

2

Allan - 28. oktober 2013

Det var den sidste mandag i oktober, hvor Danmark blev ramt af en heftig og voldsom orkan, Allan. Den blev kaldt en hurtig fætter, fordi den krydsede landet på få timer. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

I 2013 havde vi to af de storme, der lander på listen over kraftige storme i Danmark. Allan, som stormen blev døbt, satte rekord for hvor kraftig vind, vi har oplevet. I hvert fald hvis vi antager, at orkanen fra december 1999 ikke blev kraftigere, end vi kunne måle. Allan satte sin rekord med en middelvind på 39,5 meter i sekundet og vindstød på53,5 meter i sekundet. Dermed endte Allan også i den højeste klasse fire, der var dog også regionale forskelle, så mens Allan nogle steder i landet var en orkan, var den andre steder "kun" en storm.

3

Bodil 5.-6. december 2013

Bodil gik først i land på Vestkysten. Her rammer vind og vand molen i Vorupør. (Foto: Henning Bagger © Henning Bagger/Scanpix)

Der skulle gå bare en måned, før det igen ruskede godt i landet igen. Bodil blev ligesom Allan en orkan nogle steder i landet, mens den i nogle regioner kategoriseres som en storm. De højeste middelvinde, der blev målt, nåede op på 36,6 meter i sekundet, mens vinden ramte med vindstød på 44,2 meter i sekundet. Bodil endte i samme kategori som Allan, en klasse fire storm.

4

Regional storm og orkan 9. januar 1991

Storm over Danmark med vindstød af orkan i 1991. Her ved Hanstholm. (Foto: NORDE ERNST VAN)

Inden vi fik ideen om at navngive storme, kunne vi kun referere til dem med datoen. Så selvom det ikke har samme svung over sig som Allan, så var der absolut gang i blæsten i starten af 90'erne. Vi har ikke lige så præcis data fra de tidligere storme, men et kraftigt lavtryk forbi Danmark resulterer i en storm med orkanstyrke. Ligesom ved Malik fik det også vandstanden presset godt op flere steder i landet. Langs Vestkysten og ved Vadehavet var der oversvømmelser, fordi vinden fik presset vandet gennem digerne. Også denne storm var en kategori fire storm.

5

1990 - To storme på en måned

I starten af 1990 blev vi ramt af kraftige storme to gange på en måned.

Året er 1990, og starten på et nyt årti bliver i den grad sat i gang af vejret. På bare en måned blev landet to gange ramt af storme, der havde orkan-styrke og begge landede i en kategori fire. Den første storm ramte landet 25.-26. januar og gav vindhastigheder helt op til 36 meter i sekundet. Præcis én måned ruskede det igen 26. februar skal endnu et lavtryk forbi Danmark, og det giver igen høje vindhastigheder og langs Vestkysten kommer der stormflod på grund af stormen.