Malik har sat gang i løbende næser og og røde øjne

Allergisæsonen blev tyvstartet af de kraftige vinde.

Et lunt efterår og en indtil videre lun vinter har sat pollensæsonen tre uger tidligere i gang i år. Og da stormen Malik så ramte landet i weekenden, blæste det pollen rundt. Foto: Ronnie Rosenlund

Med vindstød helt op til 40 meter i sekundet var det ikke kun tagsten og havemøbler, der kunne tage sig en tur under stormen Malik i weekenden. Stormen formåede nemlig at få pollen i omløb, og det opdagede man både hos landets allergikere og hos Astma-Allergi Danmark.

Det fortæller biolog Mathilde Kloster, der dagligt holder øje med pollentællingerne.

- Vores medlemmer er rigtig gode til at ringe ind, når de mærker noget, og oven på stormen Malik har der pludselig været rigtig meget i omløb, siger hun og uddyber:

- Det er el- og hasselpollen, der er i luften efter Malik, og det kan drille en del. De krydser nemlig for folk, hvor næsen klør mest i birke-sæsonen.

Mathilde Kloster på taget af DMI, hvor er af de to pollen fælder er opstillet. Den anden er i Viborg. (Foto: Astma-Allergi Danmark)

Vejret afgør, hvor meget næsen klør

Normalt begynder telefonerne først at ringe hos Astma-Allergi Danmark med beretninger om røde øjne, irriteret hals og løbende næse, når vi er i marts. Selvom sæsonen løber fra februar til april, er det nemlig der, den topper. Det er der, at planter og træers rakler er modne. Det er her pollen kommer fra, og det starter pollensæsonen. Men vejret har i høj grad betydning for, hvordan tidslinjen reelt forløber, fortæller Mathilde Kloster.

- Vi holder meget øje med vejret. Sidste år havde vi et mildt efterår, og vi har indtil videre også haft en mild vinter, og så modnes raklerne hurtigere. Og når de er modne, så kan en storm give os mere i fælden, siger hun.

Fælden, som opsnapper de pollen, der er i luften, er opstillet i 15 meters højde i København. Den står på taget af DMI. Og på grund af det relativt lune vejr, begyndte de første rakler at modnes tidligere. Derfor var der rigelig med pollen, som Malik kunne sende i omløb.

Pollenfælden fanger de pollen, der er i luften, og det er det udbytte, der udgør dagens pollental. Foto: Astma og Allergiforbundet

- Når vi skal vurdere, hvornår der kommer pollen, så inspicerer vi raklerne løbende, og sammenholder det med vejret lige nu, og hvad der venter. Og så ved vi, at storm rusker, og giver mere i fælden, fordi det hele er blæst op, siger hun.

Og netop vejrudsigterne kan du også ty til, hvis du vil aflure, hvornår det er tid til at hente en ny dosis medicin på apoteket, forklarer biologen.

- Hård frost ødelægger raklerne, og så får vi ikke så meget pollen den kommende sæson. Men får vi bare mildt vejr, som det vi har nu, kan det få raklerne og udviklingen til at gå i dvale.

Vindretningen bærer ansvaret

Det er ikke kun de lokale træer og planter, der kan give problemer, det kan udlandets også. Derfor har planterne rundt om Danmark også stor interesse for Mathilde Kloster.

- Vindretningen holder vi meget øje med, fordi den kan bære pollen flere tusinde kilometer. Hvis for eksempel Tyskland har modne rakler, og vinden går i sydvest, så giver den pollen til os.

Til gengæld er dagens regnvejr godt nyt for de pollenfølsomme næser. Og derved bliver de næste dages vejr også lidt nemmere at holde ud.

- Nedbør trækker pollentallet ned, og vasker det ud af luften. Så dagens vejr er godt, siger Mathilde Kloster.