(Foto: Per Finn Nielsen)

Man kan ikke bestille fuglene til at være der på et bestemt tidspunkt, men Per Finn er både dygtig - og lidt heldig

En af landets bedste naturfotografer tog DR Vejret med på tur til en lille ø med et stort fugleliv.

En sejltur på 150 meter over det mørkeblå vand.

Det er alt, hvad det kræver for at komme til Eskilsø midt i Roskilde Fjord.

På øen bor der to familier. Men den er først og fremmest hjem for et rigt antal fugle, der holder til på strandengene og ved de små søer.

Per Finn Nielsen fik sidste år prisen som landets bedste naturfotograf af foreningen Naturfotografer i Danmark.

Han kan bruge dage, uger og endda måneder og år på at få det helt rigtige billede i kassen.

Men der skal også lidt held til, og det havde han, da han tog DR Vejret med på tur for at fortælle, hvordan han som fotograf arbejder med vejret, naturen og landskabet.

Se, hvordan det gik i billedreportagen herunder.

 • Det er stadig morgen, men solen står allerede højt på himlen, da den lille jolle tøffer ud på Roskilde Fjord. Per Finn Nielsen har sat sig forrest. Udover at være naturfotograf, er han også gammel pilot for SAS. Så positionen er ikke uvant, og det er også her, overblikket er størst. (Foto: Klaus Videbæk © DR vejret)
  1 / 18
 • Per Finn Nielsen har kun besøgt Eskilsø en enkelt gang før, og det er sjældent nok for en naturfotograf, der gerne vil lære sit motiv godt at kende for at få de optimale betingelser. Heldigvis har vi Jørgen Kjær med. Han kommer fra Jyllinge og er medlem af den lokale jagtforening, der regulerer antallet af ræve på øen. 26 har de skudt, fortæller Jørgen Kjær. (Foto: Klaus Videbæk © DR vejret)
  2 / 18
 • Øen har flere halvstore bakker. For ikke at jage fuglene på den anden side væk, er det vigtig at bevæge sig langsomt frem i terrænet, så de ikke opdager os med det samme. (Foto: Klaus Videbæk © DR vejret)
  3 / 18
 • Det store objektiv er selvfølgelig en hjælp, når man skal tage billeder af fugle, men man skal stadig meget tæt på, hvis man vil have et nærbillede. Hvis det er en lille fugl skal man gerne inden for ti meter. Med de større fugle er 50 meter nok til, at man kan genkende arten på billedet. (Foto: Klaus Videbæk © DR vejret)
  4 / 18
 • En fugleflok letter og flyver henover engene. Per Finn Nielsen finder et flot motiv med Roskilde Domkirke i baggrunden. Nu har han i hvert fald et godt billede med hjem. (Foto: Per Finn Nielsen)
  5 / 18
 • Vejret er skønt, men det er ikke det bedste for en fotograf. Det skarpe sollys brænder den hvide farve ud og gør de mørke farver mere sorte. Lidt skyer ville være godt. Man kan dog også få noget sjovt ud af lyset ved at tage billeder op mod det, fortæller Per Finn Nielsen. Gode billeder består altid af et godt lys. (Foto: Klaus Videbæk © DR vejret)
  6 / 18
 • I vandet er betingelserne helt anderledes. Det her billede har Per Finn Nielsen taget ved en tidligere lejlighed. Et af hans yndlingsobjekter er hvinanden, som han også hjalp med at fotografere til DR-serien "Vilde Vidunderlige Danmark". Det tager års træning og grundig planlægning at finde ud af, hvordan man fotograferer dykænder. Heldigvis holder hvinanden til i hans område - nær Esrum Sø. (Foto: Per Finn Nielsen)
  7 / 18
 • For Per Finn Nielsen er det de sværeste billeder, der er de sjoveste. Nogle fotografer starter bilen, så snart de hører, at en sjælden fugl er landet i Skagen for at være der kortvarigt i nogle minutter eller timer. Men Per Finn Nielsen vil hellere bruge mange dage på at observere fugle og dyr, han kender, så han kan fange dem i deres naturlige adfærd. Her endnu en hvinand. (Foto: Per Finn Nielsen)
  8 / 18
 • Hvinænder er der ingen af på Eskilsø, men ved det lille kloster på øen finder han noget andet interessant. Her ligger mine shorts, udbryder han pludselig. Dem har han glemt, da han besøgte øen for første gang for en uge siden. Han var i kajak og brugte stedet til at skifte til badeshorts. (Foto: Klaus Videbæk © DR vejret)
  9 / 18
 • Klosteret, som nu kun er bevaret som ruin, er fra 1130'erne, og hvis man tror, at det gik stille for sig der, kan man godt tro om igen. Kilder fortæller, at munkene både drak, sang og dansede kædedans! Men det er vist en anden historie. (Foto: Klaus Videbæk © DR vejret)
  10 / 18
 • Tilbage på engen, er vi efter et forgæves forsøg på at fange nogle svaler, der flyver tæt henover en lille sø, ved at tabe modet og vende snuden hjem. Hvis man vil prøve at fotografere fugle og ikke vil havne i samme situation, kan man starte med sit foderbræt i haven eller gå ned i den nærmeste park og se, om man kan knipse et billede af fuglene der, mens de flyver rundt. Det er god træning, siger Per Finn Nielsen. (Foto: Klaus Videbæk © DR vejret)
  11 / 18
 • Men så sker der noget. Et eller andet flyver op over træerne i det fjerne, og det er noget stort. (Foto: Klaus Videbæk © DR vejret)
  12 / 18
 • En havørn. Først en, så er der to, tre og fire. Den ene af dem flyver tæt nok på til, at Per Finn Nielsen kan få, hvad han er kommet efter. (Foto: Klaus Videbæk © DR vejret)
  13 / 18
 • - Fedt mand, siger han. Han får næsten gåsehud. Normalt tager man ikke bare ud for at fotografere en halv eller en hel time og får en havørn på kornet. Vi har været heldige. (Foto: Klaus Videbæk © DR vejret)
  14 / 18
 • Per Finn Nielsen tjekker billederne igennem. Det var op mod sollyset, og den var ikke meget nærmere end 50 meter, så det bliver lidt silhuet-agtigt. Men den var der, og vi har fået mere med hjem, end vi havde håbet på. (Foto: Klaus Videbæk © DR vejret)
  15 / 18
 • Her er beviset. Havørnen svæver i luften over Eskilsø. (Foto: Per Finn Nielsen)
  16 / 18
 • Havørnen kaldes også for den flyvende dør, da den kan have et vingefang på op til 2,4 meter. Det vi har set er tilsyneladende en familie med to voksne og to unger, og vi fik en af de store. (Foto: Per Finn Nielsen)
  17 / 18
 • - Man kan ikke bestille fuglene til at være der på et bestemt tidspunkt, siger Per Finn Nielsen. Det har været en god dag, konkluderer han. (Foto: Klaus Videbæk © DR vejret)
  18 / 18
Facebook
Twitter