Mangler du vand? I Dubai sender de en drone op i skyerne for at få regn

En ny teknologi bliver testet for at skabe regn i den tørre ørkenstat.

I Dubai vil man gerne have flere dage med regn, så i et statsfinansieret projekt prøver man i samarbejde med forskere at påvirke skyerne til at få regnfulde skyer til at udløse vandet over millionbyen. Foto: REUTERS/Christopher Pike (Foto: Christopher Pike © Ritzau Scanpix)

Mens en regnvejrssky kan spolere sommeroplevelsen for nogle i Danmark, står det anderledes til i et verdens mest solrige lande. I Dubai i De Forenede Arabiske Emirater er regn langt fra hverdag, og her vil man gerne have mere af det. Særlig om sommeren. På et år bliver det til omtrent 100 millimeter nedbør eller cirka otte gange mindre, end vi får i Danmark.

Men i fremtiden kan droner måske hjælpe til at skabe flere regnvejrsdage i ørkenbyen. Lige nu eksperimenterer man nemlig med at sende droner afsted mod skyerne, og det kan udløse regn. Det forklarer fysiker ved DMI Kristian Pagh Nielsen.

- Der findes teknologier, som man har brugt i næsten 100 år. Oprindeligt brugte man flyvemaskiner, til at strø sølviodid i skyerne. Det nye er, at man i stedet bruger elektriske stød udsendt af en drone. Det får mikroskopiske skydråber til at samle sig, hvilket giver færre men større regndråber, siger han.

Mennesket har altså længe forsøgt at lege vejrguder. Det gør de stadig, også andre steder i verden, blandt andet i Kina. Kristian Pagh Nielsen nævner også Californien i USA, hvor velhavende landmænd sendte en flyvemaskine på vingerne og satte kurs mod de skyer, der lå placeret over deres marker. Eller i hvert fald havde kurs mod deres marker. Der er nemlig et problem med både den gamle metode og de moderne droner over Dubai.

- Det er svært at styre. Skyer flytter sig jo, siger han og griner.

I Dubai er regn et særsyn i løbet af sommermånederne. Flere måneder falder der slet ingen regn. Men det prøver britiske forskere at hjælpe den rige ørkanstat til, med god brug af droner. De Forenede Arabiske Emirater har desuden otte andre projekter i gang, der skal skabe mere nedbør i området. (Foto: Giuseppe Cacace © Scanpix)

Derfor kan man altså hverken som storbonde i Californien eller i en millionby styre, om regnen falder ved dig eller naboen. Skyerne er nemlig både den afgørende præmis og et centralt problem for at skabe ekstra dage med regn i ørkenstaten. Fordi selvom man kan skabe regn fra skyerne, så kan man ikke skabe skyerne, siger Kristian Pagh Nielsen.

- Umiddelbart er jeg lidt skeptisk, fordi det ikke er så ofte, de har skyerne. Så jeg ved ikke, om det kan svare sig, siger han.

Men forsøgene i Dubai laves i samarbejde med forskere fra universitet i Reading i England, og den læring, de hiver ud af arbejdet, kan bruges andre steder i verden, hvor skyerne oftere lader regnen sile fra.

- De kan lave forskning i meget høj klasse, fordi de har mange penge til at gøre det for. På lang sigt er der mange ting, der kan ske, for eksempel skybrudsagtig regn, man måske kan få til at falde et andet sted, end hvor vores infrastruktur er mest udsat, siger fysiker ved DMI Kristian Pagh Nielsen.

Han tilføjer, at det er vigtigt at forstå, at den regn, man skaber, ikke er en ekstra tilføjelse til klodens nedbør. Man flytter og fremskynder bare, hvornår det begynder at regne. Og hvornår vi kan se Dubais årlige nedbørskurve vokse, eller vi kan sende regntunge skyer udover et par tørre marker fremfor at skylle et villakvarter i stykker, er stadig uvist.

- Det er interessant, men meget ny forskning er kun kommet inden for de seneste par år. Normalt vil vi gerne inden for forskning se lignende resultater fra flere forskellige forskere, før vi kan sige, at det er noget, der fungerer godt, og vide hvor godt det egentligt fungerer.