Maria og Lee: Orkanenergi på vej mod rigsfællesskabet

To tropiske orkaner får i denne uge et stormfuldt exit i vestenvindenbæltet, men hvor de lander er usikkert

Det kan ligeså godt ende med en storm i Nordsøen, som en storm ved Kap Farvel eller Færøerne.

To søskende-orkaner ligger lige nu i Atlanterhavet. Den ene er en kendis, den tropiske orkan Maria, som har trukket både overskrifter og dødelige spor i Caribien, ligger øst for Bahamas og trækker langsomt mod nord.

Den anden og mindre kendte lillebror er den tropiske storm Lee, der ligger centralt i Atlanterhavet og kun kortvarigt forventes at nå orkanstatus - og uden at ramme land.

De to tropiske lavtryk får tilsyneladende et skæbnefællesskab i løbet af den kommende uge, hvor deres energi og dynamik påvirker strømmen i vestenvindsbæltet og dermed også os.

Rigsfællesskabet

Når jeg i rubrikken skriver at energien er på vej til rigsfællesskabet, er det med åbne øjne overfor at det er et geografisk vidtstrakt begreb, men sagen er, at det er usikkert hvilken retning al denne tropiske energi tager.

Prognoserne kredser dog hele tiden om to hovedspor.

I den amerikanske prognose trækker mest begge systemer mod nord og forenes i et heftigt stormlavtryk nær Kap Farvel i Sydgrønland.

Den europæiske vejrmodel har de sidste par døgn haft andre planer. Her dirigeres energien på en længere rejse mod nordøst og ender med om en 9-10 dage, at udvikle et kraftigt lavtryk og blæsevejr et sted i Nordvesteuropa - og det kan ligeså godt blive nær Færøerne som nær Danmark.

Tropisk energi i efteråret

Begge scenarier er interessante og har perspektiver for vejret på lidt længere sigt ind i oktober.

Hvis vi får en kraftig lavtryksudvikling nær Kap Farvel og senere Danmarksstrædet mellem Østgrønland og Island, vil det favorisere at der fortsat kan vedligeholdes et højtryk nær Danmark.

Den europæiske løsning med lavtryk over Nordvesteuropa giver naturligvis et andet og meget ustadigt - og potentielt stormfuldt - udsving i oktobervejret om et par uger.

Det er altid spændende at følge den tropiske energis vej til vestenvindsbæltet hver efterår - og dette er ingen undtagelse - og om en uge er vil alle kloge(ere).

  • Print
  • Del artiklen: