Masser af nysne i Alperne - og mere på vej

Sneen vælter ned over skisportsstederne i Alperne efter en sæsonstart, som har været præget af manglende sne og for høje temperaturer.

Der manglede sne i Ellmau i Tyrol den 17. januar. (Foto: © Frank Hoermann / SVEN SIMON, picture alliance / SVEN SIMON)

Snefattige pister og grønne bjerge er nu afløst af et hvidt vinterlandskab med optimale pisteforhold.

I de sidste par uger er der kommet store mængder sne i Alperne, og alene i denne uge er der således faldet mellem 30 og 60 centimer nysne i Schweiz.

I Østrig er der kommet mellem 15 og 35 centimeter nysne. I Italien har de fået 10 til 30 centimeter sne, mens de generelt ikke har fået så meget i Frankrig. Dog er der lokalt kommet mellem 10 til 30 centimeter.

- Sneen i Alperne er faldet fra flere af de samme fronter, som gav os silende regn her i Danmark i sidste uge, fortæller meteorolog og vejrvært Thomas Mørk på DR Vejret.

- Fronterne har haft en så stor en geografisk udstrækning, at de har givet nedbør fra lavtrykkene nær det sydlige Norge og helt ned til Alperne og Pyrenæerne. Både i Norge, Alperne og Pyrenæerne er det meste af nedbøren faldet som sne i højden, mens det i de lavtliggende områder, som Danmark, har været som regn.

Det betyder, at der mange steder i Alperne nu samlet set ligger 1-2 meter sne oppe i terrænet.

I Bad Gastein er snedækket fint i disse dage. (Foto: © (privatfoto))

Frygtede dårlige sneforhold

Bo og Gitte Rix er lige nu på ski i østrigske Bad Gastein. De kom i lørdags og var noget bekymret for sneforholdene.

- Inden vi tog afsted, var vi spændte på, om der ville være nok sne. Men det må man sige, der er kommet nu, fortæller Bo og Gitte Rix.

Og samme melding kommer fra vejrvært ved DR Vejret Helena Holvad.

- Pisterne er skønne. Der er masser af sne, og offpisten er fed.

Men faktisk er der faldet så meget i Bad Gastein, at det nu giver udfordringer. Nysneen samler sig nemlig i pukler på pisten, hvilket kan gøre det udfordrende specielt for nybegyndere.

- Jeg er lige kørt i pit og drikker varm kakao, da jeg har svært ved at skelne konturerne i sneen, og jeg gider ikke tage nogle risici i forhold til styrt og skader, siger Bo Rex.

Dårlig sæsonstart

Sæsonstarten har generelt været præget af høje temperaturer og manglende sne i Alperne. Indtil nytår var det faktisk kun over 2.000 meters højde, at der var naturlig sne. Ellers blev sneen produceret med snekanoner.

Det betød, at mange skisportssteder måtte holde lukket eller kun havde få lifter og pister åbne. Og skiløberne måtte nogle steder affinde sig med en smal piste med kunstsne.

Ifølge meteorolog Thomas Mørk er der mere sne i prognoserne frem til og med søndag – især i Østrig. Her melder prognoserne om 10 til 35 centimeter sne. Schweiz kan forvente mellem 5 til 20 centimer nysne, mens prognoserne blot har mellem 0 til 5 centimer til Frankrig og Italien.

Ifølge Danmarks Statistik rejser cirka 200.000 danskere på skiferie i vinterferien i uge 7.