Mere solskin i weekenden: 'Der hænger i dén grad en snert af forår i luften'

Vejret er præget af højtryk, hvilket giver roligt og stabilt vejr.

Forårssolen har været fremme i mange timer i marts, hvor det i skrivende stund er blevet til mere end 16 timer på landsplan. Her det forårssolen over Solrød Strand. Foto: Louise Fabricius

Hvis du har savnet solen i vintermånederne, så sørger vejret i den grad for at indhente det forsømte. Vejrudsigten har oftest haft en dominerende sol på den forgange uge, og det fortsætter vi med.

- Der hænger i dén grad en snert af forår i luften den kommende tid. Lige rundt om os i Europa vil der være ustadigt vejr, men Danmark kommer til at ligge i en lækker boble af tørvejr og solskin, siger Louise Gade, der er vejrvært ved DR Vejret.

Ugen igennem har der været sol til hele landet, og det højtryksprægede vejr har også givet os rolige vindforhold. Her er det ved Skovlunde. Foto: Anne Low Kildeager

- Efter en fantastisk fin fredag med sol til de fleste, er der mere af samme skuffe i weekenden. Et højtryk tæt på Danmark sikrer os tørt vejr med solskin og rolig vind.

- Der er dog en lille, meteorologisk sten i skoen: Prisen for det flotte, klare dagslys er nemlig kolde nætter med risiko for tåge, rimtåge og rimglatte veje i morgen- og formiddagstimerne, siger Louise Gade.

Tåge og frosten følger blå himmel

Ugen igennem har der været meldinger om glatte veje, og vi kan altså stadig se frem til, at termometeret i morgentimerne kan vise minus fem grader.

Solen har dog fået nok styrke til, at den både kan varme os op og brænde tåge og dis af. Men nogle steder vil de lavtliggende skyer hænge ved indtil sidst på formiddagen. Der er nemlig ikke nok styrke på vinden til, at den kan rykke skyerne væk.

  • Denne uge har der været nattefrost i det meste af landet. Koldest var det ved Horsens fredag morgen med -7,5 grader. Det har ugen igennem også givet tæt tåge og dis i store dele af landet. Her er det en tågebue nord for Fornæs fyr. Foto: Lone Cecilie Platz
  • Tåge ved broen over Vejle Fjord. Foto: Per Laursen
  • Tågen har både været meget lokal, og i kupperet terræn kan man nemt opleve nogle områder går fri, mens andre er indhyllet. Her er det udsigten mod Aarhus Ø med Lighttower i tågedis. Foto: Leif Sørensen
1 / 3

I weekenden kommer vi dog ikke udelukkende til at se den blå himmel. I perioder vil der trækker skyer forbi landet, fortæller Louise Gade.

- Lørdag holder det tørt. Der vil ikke være fuld smæk på solen, men også skyer, der kan blande sig på himlen. Især i området omkring Østersøen kan skyer i perioder spærre for solen.

- Søndag skal vi have en svag koldfront ind over os, men det betyder bare lidt overskyet vejr først på dagen, og så vil det klare op nordfra, og vinden kan tiltage en smule. Begge dage bliver det typisk op omkring fire til seks grader. Med en del solskin og rolig vind vil det føles behageligt, fortæller vejrvært Louise Gade.

Lokalt kan temperaturen i weekenden kravle højere op. De seneste dage har i hvert fald mere varme, end prognoserne forudså. Torsdag ramte vi 9,9 grader som det højeste.

En flot femdøgnsprognose med gode solchancer og rolig vind. (Foto: DR Grafik)

Tør marts venter

Mens det var svært at opdrive en dag i februar, hvor der ikke faldt nedbør i Danmark, er situationen den stik modsatte i marts. Det siger Louise Gade efter at have kigget ind i langtidsprognosen.

- Ser vi lidt længere frem, så tegner der sig faktisk et lignende vejrmønster resten af marts.

- Det kan ikke udelukkes, at der indimellem kommer kortvarige kolde pust fra nord med vinterlige byger, men generelt er tendensen i prognoserne, at det her pæne, stabile vejr, fortsætter, siger hun.

Og så langt, som prognosernes data rækker, er der faktisk tørt vejr i sigte.

- Som det ser ud lige nu, har vi mindst 10 dages tørvejr i sigte. Jeg synes, danskerne har fortjent det efter en februar måned, som var ekstraordinær regnfuld.