Næste uge kan for første gang i år give os 20 grader

Der vil dog være store regionale forskelle på temperaturen.

Den kommende uge er der udsigt til, at vi for første gang i år kan opleve 20 grader. Det bliver dog ikke landsdækkende med det niveau. Her er det ved Kruså. Foto: Roland Olsen

Mens temperaturen har været stabil de seneste mange uger, har det været svært at finde markante udslag til den lune side.

Men i næste uge ser det ud til at ændre sig.

Vindretningen giver os nemlig vind fra de lune himmelstrøg i det sydlige Europa, og det giver temperaturen et nøk opad, fortæller meteorolog Mikael Jarnvig fra DR Vejret.

- Et højtryk passerer Danmark søndag med rolige vindforhold og solskin. Luften er dog ikke særlig varm.

- Mandag ligger højtrykket øst for Danmark, og vinden går over i syd. Det vil give os et lunt pust fra syd, og i den forbindelse kan vi få 20 grader, siger han.

Det vil i så fald være første gang i år, at vi runder de 20 grader.

Og det er faktisk usædvanligt, at vi endnu ikke har målt den temperatur på det her tidspunkt af året. Vi skal helt tilbage til 2004, før vi sidst gik ind i maj uden at have målt 20 grader.

Mandag og tirsdag vil de fleste steder i landet give omkring 18 grader, men centralt og i de sydlige dele af Jylland vil der være steder, hvor vi kan nå 20 grader. Grafik: Louise Gade

Store regionale forskelle

De seneste to måneder har vi nydt godt af solen, men den får ikke helt samme rolle den kommende uge. Der vil nemlig være flere skyer på himlen, som vil blokere for solen. Senere på ugen vil flere af skyerne sandsynligvis også give os en del af de 47 milimeter vand, som vi kan forvente os for maj.

Selvom næste uge bliver mere skyet, kan maj sagtens nå sit gennemsnitlige niveau med 236 timers sol. I næste uge vil der være stor forskel på, hvor man befinder sig i landet. Nogle termometre kan vise 20 grader, mens andre ikke vil runde samme varmegrad.

- Der vil være regionale forskelle på, hvor varmt det bliver. Det bliver nok i den sydlige eller centrale del af Jylland, hvor chancen er størst, siger Mikael Jarnvig.

I resten af landet kan vi fovente os mellem 12 og 18 grader, særligt langs kysterne vil det være køligere. Det skyldes, at vinden er kølet ned af havvandet, der er omtrent 10-11 grader varmt.

Det vil trække månedens middeltemperatur op. Den ligger lige nu på 8,6 grader, mens maj typisk ligger på over 11 grader.

Ustadig vejr følger senere

Udsigten til det lune vejr har ligget i prognoserne de seneste par dage, men der har konstant været udsving i, hvordan den kommende uges vejr vil udvikle sig. Sådan ser det stadig ud, men det ligner dog, at starten af ugen er det tidspunkt, hvor vi på nuværende tidspunkt har bedst odds for at ramme 20 grader. Det siger meteorolog Mikael Jarnvig.

- Fra tirsdag skifter vejrtypen til køligere vejr med regn af og til.

Og prognoserne giver os faktisk en del vand i slutningen af næste uge. Man kan dog med sikkerhed forvente, at det bogstaveligt talt vil falde på et tørt sted. Tørkeindekset er nemlig rekordhøjt for årstiden, og ligger lige nu på 9,7 på skalaen, der går til 10.

Vejret holder sig temperaturmæssigt forholdsvist stabilt, men der vil være store regionale forskelle. Fra onsdag og torsdag giver prognoserne plads til, at der lokalt kan være 20 grader lokalt. (Foto: Grafik: Simon Brix)