(Foto: © LOUISA GOULIAMAKI, Ritzau Scanpix)

Naturbrande, hedebølger og oversvømmelser: Sådan har det ekstreme juli-vejr ramt kloden

Julis rekordvarme og voldsomme vejr er kun en forsmag på, hvad der venter vores jordklode, mener eksperter.

Juli var kun få dage gammel, før de højeste, globale gennemsnitstemperatur nogensinde blev målt.

Og så var juli ligesom i gang.

- Det ekstreme vejr, som har påvirket millioner af mennesker i juli, er desværre det barske resultat af klimaforandringer - og kun en forsmag på, hvad der venter os, sagde generalsekretæren for Den Meteorologiske Verdensorganisation (WMO), Petteri Taalas, den 27 juli.

Måneden har budt på skov- og naturbrande i blandt andet Grækenland, Kroatien, Italien, Canada og Algeriet.

Der har været ekstrem hedebølge i Sydeuropa med temperaturer tæt 50 grader, og også flere steder i USA, Nordafrika og Kina har der været rekordhøje temperaturer.

I juli blev der målt 48,9 grader i Death Valley i Californien i USA. Det var den varmeste nat nogensinde registreret globalt.

Verdenshavene er også blevet varmere i juli. 38,43 grader celsius - samme temperatur som et typisk spabad - blev eksempelvis målt på havet ved Manatee Bay i Everglades-nationalparken i den sydlige del af delstaten Florida i USA.

Temperaturen i Det nordlige Atlanterhav plejer at toppe i september. I år var det her i juli med 24,9 grader.

Mange steder i verden ventes den ekstreme varme at fortsætte ind i august.

Her er fem overskrifter om ekstremt vejr den seneste måned

  • Juli blev den varmeste måned nogensinde målt på kloden.

  • Menneskeskabte klimaforandringer spiller en "overvældende" rolle i de ekstreme hedebølger i blandt andet Sydeuropa, har forskere konkluderet.

  • Det er blandingen mellem menneskeskabte klimaforandringer, stigende havtemperaturer og vejrfænomenet El Niño, som sender de globale temperaturer i vejret.

  • Ifølge World Weather Attribution bliver hedebølger af julis omfang mere almindelige med tiden, hvis ikke udledningen af drivhusgasser sænkes.

  • Klimaforandringerne er her. Det er skræmmende. Og det er kun begyndelsen. Den globale opvarmnings æra er slut, og den globale kognings æra er her, sagde FN's generalsekretær, António Guterres, i torsdags. (Kilder: DR, Ritzau)

  • I næsten en måned har der hver dag været 43 grader eller mere i Phoenix, Arizona. Der er derfor behov for solbeskyttelse for de folk, der arbejder udenfor. Her har en arbejder dækket hele sit ansigt på grund af varmen. (foto fra 24. juli) (Foto: © MARIO TAMA, Ritzau Scanpix)
    1 / 17
  • En udtørret mark i Hockenheim, Tyskland, viser med tydelighed, hvordan de høje varmegrader har gjort det europæiske landskab knastørt. (foto fra 21. juli) (Foto: © Ronald Wittek, Ritzau Scanpix)
    2 / 17
  • I Dortches, North Carolina, USA, ødelagde en tornado tidligere på måneden flere huse. (foto fra 19. juli) (Foto: © Chris Seward, Associated Press)
    3 / 17
  • Et hus er tæt på at blive ødelagt af flammer fra skovbrande i den græske by Kandyli. (foto fra 19. juli) (Foto: © Louisa Gouliamaki, Ritzau Scanpix)
    4 / 17
  • En paraply er mange turisters virkemiddel mod solen, når sommerferien byder på storbystrabadser. Her er det ved kirken Sagrada Familia i Barcelona. Mere end 500 personer er døde på grund af høje temperaturer i Spanien under en ti dage lang hedebølge. (foto fra 18. juli) (Foto: © PAU BARRENA, Ritzau Scanpix)
    5 / 17
  • Skybrud i Sydkorea resulterede 16. juli i jordskred i Yecheon, hvor hundredevis måtte forlade deres hjem. (foto fra 16. juli) (Foto: © Yun Kwan-shick, Associated Press)
    6 / 17
  • I Japan registrerede man rekordstore mængder regn i juli. Her går folk i vandmasserne i Kurume, Fukuoka 10. juli. (Foto: © Uncredited, Associated Press)
    7 / 17
  • I Malaga fik de firbenede venner også et bad for at køle ned i den massive julivarme. (foto fra 14. juli) (Foto: © Jorge Zapata, Ritzau Scanpix)
    8 / 17
  • Nordmakedonien er et af de lande, der har været ramt af ekstrem varme med temperaturer over 40 grader i juli. Her bader folk i en flod nær Skopje. (foto fra 14. juli) (Foto: © GEORGI LICOVSKI, Ritzau Scanpix)
    9 / 17
  • Algeriet havde også voldsomme naturbrande på grund af varmen i juli. 34 mistede livet, og her bliver nogle af ofrene begravet i området Bejaia. (foto fra 28. juli) (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
    10 / 17
  • På Sicilien var der næsten 50 grader varmt, hvilket betød flere naturbrande. (foto fra 26. juli) (Foto: © Giovanni Isolino, Ritzau Scanpix)
    11 / 17
  • Modsat har det nordlige Italien været ramt af flere alvorlige storme - herunder unormalt store haglstorme, hvor flere hundrede danske turister blandt andet fik smadret deres biler. Her ses et træ, som er væltet ned over en bil i Milano. (foto fra 25. juli) (Foto: © PIERO CRUCIATTI, Ritzau Scanpix)
    12 / 17
  • Vejret i Kina har i juli både betydet temperaturer over 50 grader og kraftfulde regnbyger, som har betydet oversvømmelser, som her i byen Fuzhou i det sydøstlige Kina. (foto fra 29. juli) (Foto: © Uncredited, Associated Press)
    13 / 17
  • New York var dækket af tyk røg i juni og i begyndelsen af juli på grund af skovbrande i Canada. (foto fra 30. juni) (Foto: © David Dee Delgado, Ritzau Scanpix)
    14 / 17
  • Juli i New York bød også på hedebølge, hvor myndighederne her og i blandt andet i Chicago og Philadelphia åbnede offentlige kølesteder på biblioteker og i lokalcentre. (foto fra 28. juli) (Foto: © AMR ALFIKY, Ritzau Scanpix)
    15 / 17
  • Mere end 20 mennesker mistede livet, og mange var savnet efter kraftige regnskyl i deet centrale Afghanistan. Her bliver nogle af ofrene båret væk i Maidan Warda-provinsen. (foto fra 23. juli) (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
    16 / 17
  • USA's østkyst blev i juli ramt af sæsonens første hedebølge med temperaturer over 37 grader. På Coney Island i New York havde folk søgt tilflugt i skyggen for at køle ned. (Foto: © SPENCER PLATT, Ritzau Scanpix)
    17 / 17