Flot nordlys kunne ses fra Danmark

Usædvanligt kraftigt nordlys kunne ses langt mod syd.

Nordlys set fra Lemvig og ud over Limfjorden klokken 03.30 natten til onsdag. (Foto: © Finn Eldon)

En geomagnetisk storm på jorden gav natten til onsdag et nordlys, som blafrede på himlen over Danmark de steder, det var klart vejr.

Man skulle både være heldig og lidt af en natteravn for at se nordlyset.

Det var Finn Eldon, der udstyret med sin iPhone fangede det flotte nordlys fra Lemvig sidst på natten.

Nordlyset kunne ses efter en række soludbrud den 8. september, der slyngede store mængder elektrisk ladet plasma i retning af Jorden.

Her nåede det onsdag frem, og ved mødet med Jordens magnetfelt opstod en relativt kraftig geomagnetisk storm, som frembragte nordlyset.

Her er nordlyset også set fra Lemvig ud over Limfjorden klokken 03.30 natten til onsdag. (Foto: © Finn Eldon)

Nordlyset kom i flere bølger og kunne ses i perioder fra klokken 01.30 til 04.30 natten til onsdag.

Nogle steder i landet var det tilmed klart vejr, der gav gode muligheder for at se nordlyset.

På trods af klart vejr er der onsdag aften og natten til torsdag kun en lille chance for at se nordlys.

Den geomagnetiske storm toppede i nat, men der er ifølge det amerikanske center for rumvejr stadig geomagnetisk aktivitet de kommende dage, der dog kun giver nordlys, som kan ses på nordligere breddegrader.

Kunne ses langt mod syd

Det imponerende nordlys kunne ses mange steder på nordlige breddegrader rundt om på kloden natten til onsdag.

Den relativt kraftige geomagnetiske storm betød, at nordlyset i perioder også kunne ses længere mod syd, som det var tilfældet i Danmark.

Billedet herunder er fra det nordøstlige England, hvor man fra en stort set skyfri himmel kunne se nordlyset.

I USA blev der natten til onsdag taget billeder af nordlys så langt mod syd som i staten Missouri, der ligger på samme breddegrad som Madrid.

Nordlys set ud over broen til Holy Island i det nordøstlige England natten til onsdag. (Foto: © Owen Humphreys/PA Images/Ritzau Scanpix)

Satellit fangede nordlyset

Det var ikke kun på Jorden, man kunne se nordlyset. Det blev på flotteste vis også fanget af en amerikansk vejrsatellit, der i 800 kilometers højde kredser over Jorden.

Det er oppe over det område i den øvre atmosfære, hvor nordlyset opstår.

På satellitbilledet kan man se nordlyset som det gule slørede bånd, der strækker sig fra det centrale Sverige og herfra videre til Norge og ud over Atlanterhavet.

På Færøerne har man kunnet se det blafre lige oppe over hovederne på de sikkert få, der var ude at se efter nordlys på det tidspunkt af døgnet.

Det er relativt sjældent, man ser nordlyset ligge så langt mod syd, men det forklarer, hvorfor det har kunne ses så flot over Danmark.

Nordlyset set fra satellit klokken 04.32 natten til onsdag. (Foto: © NOAA)

Grønne - og nogle gange rødlige farver

Typisk er nordlyset domineret af grønne farver, når det blafrer på nattehimlen.

Det sker, når nordlyset opstår i 100 til 200 kilometers højde, og skyldes, at iltatomer i denne højde udsender grønligt lys, når de rammes af det elektrisk ladede plasma fra Solen.

Under kraftige geomagnetiske storme kan nordlyset opstå i over 250 kilometers højde, hvor der i den mere iltfattige øvre atmosfære skal en større mængde energi til at skabe et synligt nordlys. I disse højder udsender iltatomerne rødlige farver.

Nordlys er også kendt som "aurora borealis", mens det tilsvarende fænomen nær Sydpolen er kendt som "sydlys" eller "aurora australis".

Samlet set kaldes fænomenet "polarlys".