Norske meteorologer frygter vindstød op til 180 km/t

Stormen Ylva nærmer sig Norges kyst og giver storm til Norge samt store mængder nedbør. Det er dog en særlig kraftig en af slagsen.

De norske myndigheder er i fuld beredskab og frygter vindstød langt over det, man normalt oplever i Norge.

Norge er vant til storme som nærmer sig fra vest, men denne gang er der to ting, som gør situationen ekstra spændt i det Nordnorske.

Dels vil der blæse en særdeles kraftig østenvind nord for lavtrykket, som vil ramme det nordlige Norge en stor del af dagen i morgen. Derudover er Norge ikke vant til kraftige vinde fra øst, og de er dermed knap så godt rustede, hvad angår sikring mod disse kraftige vinde.

Fjeldene giver mere vind

Det er et dybt lavtryk, som nærmer sig fra sydvest, og sammen med et højtryk over det nordlige Finland skaber en kraftig østenvind i Nordnorge.

Når østenvinden rammer fjeldene langs Norges vestkyst, fortsærkes vinden på den anden side af fjeldene og bliver meget turbulent. Dette fænomen kalder man fjeldbølger i Norge, og de forekommer ofte på læsiden af fjelde, når det blæser meget.

På læsiden bliver det en meget stødende og turbulent vind, og den er frygtet af flytrafik på grund af de store variationer der er i vindens styrke.

Og det er netop disse kraftige vindstød, som kan nå op mod 180 km/t, hvilket svarer til 50 m/s. Til sammenligning starter orkan ved 32,6 m/s. Så vi er godt oppe på vindskalaen og de kraftige vinde frygtes at kunne rive tage af huse og volde store skader i området ud mod vestkysten af Nordnorge.

Det norske meteorologiske institut varsler mod risiko for store ødelæggelser og derfor opfordres der til at indstille skibsafgange og flytrafik i de berørte områder.

Derudover opfordres borgere til at blive indendøre, og der forventes store skader på skovområder, infrastruktur og elnettet i Nordnorge.

Kraftig regn til sydvestkysten

Sammen med storme er der ofte også store mængder regn til Norges fjelde. Og denne gang er ingen undtagelse. Hvad angår nedbør er det til gengæld den sydvestlige del af Norge, som står for skud. Og her forventes op mod 90-120 mm i området omkring Sunnhordland i løbet af det næste døgn. Det er langt mere end, hvad vi får på en måned i Danmark.

  • Print
  • Del artiklen: