November blev markant anderledes end vi er vant til

Årets sidste efterårsmåned blev varm, og er ikke længere den våde måned.

November og efteråret udmærker sig på flere områder, og selvom mange dage var grå, så lander niveauet af solskinstimer dog indenfor normalen. Her er det himlen over Kattegat den sidste morgen i efteråret. Foto: Kjeld de Hemmer

Det er svært at finde gode argumenter for at placere november i toppen af listen over de måneder, vi glæder os mest til.

Den er for kold til, at man er udenfor i flere timer ad gangen, men samtidig ikke kold nok til, at sneen lægger flot over landskabet.

Og så er den våd.

Faktisk plejer november at være den vådeste måned på året, siger meteorolog ved DR Vejret Søren Jacobsen.

- Men sådan har det slet ikke været i år, siger han.

November og efteråret generelt har nemlig haft en usædvanlig sæson.

Ligger i toppen

Den mest markante forskel finder man på temperaturen.

Middeltemperaturen for november ligger på 7,7 grader. Klimanormalen ligger på 5,5 grader.

Altså en markant varmere november, der også bød på dage med temperaturer over 17 grader.

- Det kan godt tyde på, at der er sket en justering af vores lavtryksbaner i slutningen af efteråret. Og jo varmere månederne op til vinter er, des varmere er vores vand. Og der er en stor varmeressource, fortæller Søren Jacobsen.

I store dele af november var der netop vind fra vest og sydvest, hvilket trak både varm luft fra Sydeuropa og relativt varm luft fra den sydlige del af Nordsøen.

Og med 7,7 grader bliver det faktisk en delt andenplads over varmeste november nogensinde målt.

Efteråret stryger også ind i toppen af listerne. Efterårsmånederne ender med en middeltemperatur på 10,7. Det gør det til det fjerdevarmest efterår siden 1874.

Efteråret gav et normalt niveau af solskinstimer, men også mange grå dage. Til gengæld holdt de ofte tørt, og selv på regnvejrsdage blev det ikke til mange millimeter. Foto: Viggo Hjort Kohberg

Vandet blev væk

Og selvom det kan være nærliggende at tænke, at en særlig varm måned også må give en ekstra våd måned, da varm luft kan indeholde mere vand end koldt, så forholder det sig stik modsat.

Totalt blev det kun til 47,1 millimeter regn.

Og det er meget mindre end normalt, siger Søren Jacobsen.

- November har et vådt og gråt ry, men den er ikke så våd, som den har været. Den er forstødt, både august, september og oktober har mere regn. Og december kan også blive det, siger han.

November kan også placere sig meget forskelligt fra år til år, siger Søren Jacobsen om historikken på måneden.

- Den svinger ganske meget, den vådeste gav 155 millimeter, den tørreste bare 13. De seneste 10 år har vi også set store udsving, alt fra 146 og 19 millimeter.

Årets sidste efterårsmåned får dog ikke nogen podieplads på rekordlisten. Den nye klimanormal ligger på 70,3 millimeter regn, så årets måned er i den mere tørre ende.

Men det er dog værd at bemærke, hvor meget vand der faldt i hele efteråret, siger Søren Jacobsen.

- Der faldt næsten dobbelt så meget regn sidste efterår, som vi har i år. I 2019 blev det til 349 millimeter, i år kun 177, siger han.