Nu bliver dagene lysere

Allerede i morgen vil særligt opmærksomme typer bemærke, at dagen er blevet lidt under et sekund længere.

Dagene er korte, men nu vender det endelig. Lyset begynder at tage over. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Julen er hjerternes tid, men det er også en ganske kold og mørk periode, som kan sætte sig i humøret, hvis man ikke sørger for at omgive sig med gode mennesker og lækker konfekt.

Synes man, det hele er blevet lidt tungt og dunkelt, så kan man glæde sig over, at dagen i dag er årets korteste, og at vi altså fremover kun går lysere tider i møde.

Solen er over horisonten i København i blot syv timer og et minut i dag, men allerede i morgen vil særligt lysfølsomme typer bemærke, at dagen er blevet udvidet med næsten et helt sekund.

(Foto: (Grafik) Emil Thorbjörnsson © DR Grafik)
(Foto: (Grafik) Emil Thorbjörnsson © DR Grafik)

Frem mod sommersolhverv i 2020, hvor 20. juni bliver årets længste dag, vil dagene i gennemsnit blive 3 minutter og 20 sekunder længere per døgn, men i det første lange stykke tid går det altså knap så tjept med at få mere lys over landet.

Fra marts måned begynder det dog for alvor at ligne noget, når der kommer fem minutter sollys mere om dagen.

Mange valfarter til Stonehenge i England for at markere årets korteste dag:

Hvid jul?

Udover mere lys så er der nok mange danskere, der i disse dage går og ønsker sig en hvid jul.

Det tegner dog ikke ligefrem lovende på den front, da temperaturerne i dagene omkring juleaften kommer til at ligge mellem 3 og 7 grader. Den mest sandsynlige form for nedbør bliver derfor regn.

En landsdækkende hvid jul er i det hele taget lidt af et særsyn, da det ifølge Danmarks Meterologiske Institut i gennemsnit blot forekommer hvert 13. år.

Siden 1900 har der været landsdækkende hvid jul i 1915, 1923, 1938, 1956, 1969, 1981, 1995, 2009 og 2010.

Der er landsdækkende hvid jul, når 90 procent af Danmark er dækket af en halv centimeter sne om eftermiddagen den 24. december, hvilket altså senest skete i 2010, hvor det i øvrigt var bidende koldt med temperaturer ned til -10 grader, så måske man skal passe på med, hvad man ønsker sig.