Nu kommer foråret for alvor: Flere dage med tørt og solrigt forårsvejr forude

Den kommende uges vejr betyder også, at solcremen skal findes frem.

Solrigt og lunt forårsvejr venter de kommende dage (Arkivfoto). (Foto: © Marius Renner/Scanpix)

Efter en periode med ustadigt vejr vender solen tilbage og giver os de kommende dage flot forårsvejr.

Og inden ugen er omme, kan temperaturen nå hele 17 graders varme.

Det er et stort højtryk over Skandinavien, der giver det solrige vejr. Højtrykket sender dog relativt kold, men også knastør luft nedover Danmark fra nordøst, så temperaturerne når i første omgang ikke op på mere end 14-15 grader. Langs østvendte kyster bliver det betydeligt køligere, og om natten falder temperaturen til nær frysepunktet.

DR Vejrets femdøgnsskema med solrigt forårsvejr de kommende dage. (Foto: © DR vejret)

Ugen lægger ud med solrigt vejr i stort set hele landet mandag. I løbet af dagen kan der dog komme lidt højtliggende skyer ved Østersøen. Det forhindrer dog ikke temperaturen i at nå op mellem 12 og 15 grader.

Tirsdag bliver endnu en dag med solrigt vejr de fleste steder, men en overgang vil det blive mere skyet, mens temperaturerne når op på mellem 12 og 14 grader.

Onsdag vil det solrige vejr fortsætte, men i aftentimerne og natten til torsdag ventes et regnvejr at bevæge sig syd om Danmark. Det kan torsdag morgen give mere skyet vejr i den sydlige del af landet, mens solen ufortrødent vil skinne i resten af landet.

Vejrkort for onsdag: Et stort højtryk ved Vestnorge breder sig ind over store dele af Skandinavien og giver solrigt og stabilt vejr. (Foto: © DR vejret)

Temperaturerne når begge dage op mellem 12 og 15 grader. Lokalt kan termometeret torsdag vise op til 16 grader.

Både onsdag og torsdag bliver det mere blæsende med op til frisk vind fra nordøst. Det vil langs nord- og østvendte kyster sætte en lille dæmper på forårsfornemmelserne. Her vil temperaturen ikke nå meget over 8-9 graders varme.

Fredag ser utroligt flot ud med solrigt vejr i hele landet, og temperaturerne får endnu et nøk opad. Med en blot let til jævn østenvind får man de fleste steder mellem 13 og 18 graders varme.

Det solrige vejr skal nydes, for i løbet af weekenden ser vejret en overgang mere ustadigt ud, men herefter er der tendens til, at vejret igen stabiliseres.

Husk solcremen

Forårsvarmen vil sikkert få lokket os udenfor, og med temperaturer over 15 grader sidst på ugen kan det for nogle sikkert blive første gang i år, de får lidt sol på de vinterblege arme og ben.

Det betyder, at vi skal huske solcremen.

I de første dage af den kommende uge ventes UV-indekset at kunne nå fire, og efter onsdag vil det blive lidt højere.

Allerede ved et UV-indeks på tre anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man beskytter sig mod solens skadelige UV-stråler.

Årsagen til det høje UV-indeks skyldes, at ozonlaget, der optager en del af solens skadelige UV-stråling, ventes at blive relativt tyndt over Danmark onsdag, torsdag og fredag. Mængden af ozon vil sidst på ugen være 30 procent under det normale for årstiden.

Solen kommer til at skinne det meste af ugen (Arkivfoto). (Foto: © Henrik Trygg/Ritzau Scanpix)

April nærmer sig det normale antal solskinstimer

Med udsigt til solrigt vejr kan april inden ugen er omme allerede nærme sig det normale antal solskinstimer for måneden.

Ifølge klimanormalen fra 1991 til 2020 skinner solen i gennemsnit 188,2 timer i april, og med udsigt til 50-60 solskinstimer i den kommende uge, der skal lægges til de 107 solskinstimer, vi allerede har fået i april, nærmer vi os klimanormalen.

Solen skal dog skinne endnu mere, hvis vi skal nå op i nærheden af de seneste fire års meget solrige april måneder.

Siden 2019 har solen i april udmærket sig ved at skinne i mere end 240 timer. Alle fire år er blandt de mest solrige, siden målingerne begyndte i 1920.

Øverst på den solrige liste finder vi 2019, der med hele 273,7 solskinstimer er den mest solrige april i dansk vejrhistorie.