Nu kommer kulden - i weekenden daler temperaturen og måske også hvide fnug

Det er slut med meget lunt november-vejr i denne omgang.

Indtil videre har vi slet ikke haft temperaturer omkring frysepunktet i november endnu. Billedet her er taget 20. oktober på badebroen i Ølsemagle Revle ved Køge. Foto: Dorte Hedengran

Selvom november læner sig gevaldigt meget op ad årets koldeste måneder, så har det ikke været at se på termometeret i år. Men denne uge ser ud til at blive et farvel til det meget lune efterår. Der kommer nemlig kold luft fra Rusland, og det sender nålen i termometeret nedad.

Det fortæller meteorolog ved DR Vejret Thomas Mørk.

- Vi har udsigt til gradvist koldere vejr i løbet af ugen, og der kan efterhånden komme slud og tøsne samt nattefrost, siger han.

- Omslaget i vejret skyldes, at mønstret af højtryk og lavtryk over Europa har ændret sig de seneste dage.

Med det omslag kan vi også sige farvel til dagstemperaturer, der har været på den lune side af 10 grader. Faktisk er novembers middeltemperatur i skrivende stund 10,7 grader, markant over normalen på 5,5 grader.

Sådan så det ud i Rebild Bakker 3. november sidste år. Men der har altså ikke været frost nogen steder i november i år endnu. Foto: Thorkild Christensen

Mulighed for hvide fnug i luften

Det er usædvanligt med så varm en november. Alene det faktum, at vi endnu ikke har haft frost, er bemærkelsesværdigt.

En gennemgang af vejrdata siden 2005 viser, at vi kun fire gange har været så langt inde i måneden uden at have haft temperaturer på 0,0 grader eller lavere. Faktisk har vi haft lavere temperaturer i årets første sommermåned end november har budt på endnu.

Men det skal nok ændre sig denne uge, forklarer Thomas Mørk.

- Et højtryk har etableret sig over Central- og Nordskandinavien, hvor det holder stand resten af ugen, mens flere lavtryk bevæger sig ind mod de britiske øer. Mellem områderne med højtryk og lavtryk strømmer gradvist koldere luft frem mod Danmark fra øst og sydøst.

Vinden kommer til at sende kølig luft til os fra øst senere på ugen, og det ændrer det vejr, vi skal ud i, forklarer Thomas Mørk.

- Temperaturen falder til lidt under det normale for årstiden. Det vil sige dagtemperaturer på 2-5 grader og frost om natten flere steder.

Da der samtidig er mulighed for byger, kan der komme slud og tøsne hist og her fra fredag og hen over weekenden.

Weekenden giver mulighed for sol

Selvom de lave temperaturer giver hvid, vinterlig nedbør, så er der ikke udsigt i prognoserne til, at der kommer et hvidt landskab.

Vil man møde det, skal man enten krydse grænse mod syd, hvor der kan ligge et par centimeter sne i weekenden, og ellers ser vores skandinaviske naboer også ud til at få behov for vinterdæk i løbet af de kommende syv dage.

I stedet kan du muligvis nyde et andet særsyn på en ellers grå efterårshimmel.

- Lørdag og søndag kan der komme en smule sol, men ellers ser det fortsat ret skyet ud, siger meteorolog Thomas Mørk.

Det bliver dog også de dage, hvor du får størst behov for påklædning, der holder dig varm.

- Som prognoserne ser ud lige nu, bliver det koldest søndag og mandag, og så kan det meget vel blive en smule mildere igen herefter.