Nu kommer regnen - og vi mangler den

I dag kommer den første regn i en måned, og ugen giver mere.

- Hurra, Nu kom regnen til Herning, skriver Ole Sørensen til DR Vejret.

I dag nøjes mørke skyer ikke bare med at true. De kommer til at give os det, vi har klaret os uden længe. Vand.

Det er nemlig for første gang siden 7. april, at et regulært regnvejr passerer landet. I prognoserne giver det op til 12 millimeter, de steder, hvor der falder mest vand.

Særligt i Jylland kan man forvente regn, fortæller vejrvært Louise Gade fra DR Vejret.

- Fronten gik i land ved den vestjyske kyst i morges og trækker ind over det meste af landet. De kraftigste dele af fronten vil nok give vand i Jylland, mens nogle dele af landet næsten slipper.

- Det kan være Lolland-Falster og generelt får den sydøstlige del af landet kun lidt - hvis nogen - regn, og det bliver først allersidst på eftermiddagen eller i aftentimerne, at fronten kommer dertil.

De kommende dage vil vejret vise flere nuancer, end vi har haft længe i vejrudsigten. (Foto: Grafik: Simon Brix)

Hver en dråbe er dog aldeles tiltrængt, da tørkeindekset i går ramte 10 på skalaen, der går fra 0 til 10. Det betyder groft sagt, at vi mangler 100 millimeter nedbør, før jordvandsmagasinerne er fyldte igen.

- Hvor meget mandagens regn kan rykke ved det tal, er ikke sikkert, men et kig på ugen burde trække tallet lidt ned. Og lidt regn er selvfølgelig bedre end ingenting, siger Louise Gade.

- Der kommer regn flere dage i den her uge, og vi kan nok forvente, at når ugen skal gøres op, så har vi fået 10-15 millimeter i gennemsnit på landsplan. Så det er desværre ikke nok til at komme tørken til livs, siger Louise Gade.

Termometeret topper i dag mellem 14 og 19 grader. Lunest bliver det mod sydøst, hvor man med lidt held kan ramme 20 grader - det bliver i så fald første gang i år.

Kan blive rekord-forår

Når vi kommer hen mod weekenden, ser det ud til, at vejret begynder at stabilisere sig igen. Det betyder mere tørt og mere solrigt vejr med højere temperaturer.

Indtil videre har vejrguderne ladet solen skinne 83 timer ned over landet i maj. Det er stadig realistisk, at maj giver nok sol til, at foråret 2022 samlet set bliver rekord solrigt.

Det kræver dog, at vi alt i alt får 222,6 solskinstimer i maj. Gør vi det, slår vi altså rekorden for det mest solrige forår.

Rekorden er på 710,3 timer og er fra foråret 2020. Det normale antal soltimer i maj er 236,6 timer.