Nu skruer forårssolen op for varmen - og UV'en!

De vinterblege skal overveje at smøre lidt solfaktor på kinderne de næste par dage.

I weekenden får jyderne mere sol end sjællænderne her på Dronning Louises Bro i København. Billedet er fra april 2020. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Weekendens vejr lægger op til, at du skal ud og pleje rhododendronbeddet, padle en tur i havkajakken eller nyde en iskaffe, mens du forsøger at overholde forsamlingsforbuddet i den lokale park.

Det lyder altsammen rimeligt ufarligt. Men hold hellere på hat og solcreme. For når forårssolen de næste par dage titter frem, lokker den ikke kun temperaturerne op.

I går pressede den for første gang i år UV-indekset op på 3, som er den gyldne (eller nærmere rødmossede) grænse for, hvornår solens stråler begynder at være skadelige for nogle.

Nina Bendixen, vært på DR Vejret, vil ikke love blå himmel over hele linjen. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh © Scanpix)

Søndag bliver soldag

Fredag kommer temperaturerne op på de 10-11 grader. Men i løbet af de næste par dage breder weekendhumøret sig hos vejrguderne. Dog forskelsbehandler de en smule på landsdelene.

- Hvis man er rigtig solskinshungrende, skal man helst bo mod vest, fortæller DR's vejrvært Nina Bendixen.

Men hvis du på trods af din solhungren ikke planlægger at flytte landsdel, er der også fine prognoser for resten af landet op ad dagen lørdag. Her bliver temperaturerne op til 14 grader.

- Lørdag vil vi begynde at kunne mærke varmen, fordi vinden er svag til jævn, siger Nina Bendixen og tilføjer, at det er "super ærgerligt for Bornholm", fordi Solskinsøen desværre ikke kommer til at leve op til sit navn i weekenden.

Det bliver helt hedt søndag. Der, hvor solen skinner, kommer vi op på 15-16 grader. Og det bliver især i Danmarks nordlige dele.

- Så de, der bor i solskinnet, vil tænke: Yes, det er forår!

Lumsk forårssol

Med solen kommer der ikke kun glæde og flere trailere med haveaffald.

Der kommer også en højere UV-stråling, som nu har nået et niveau, der kan være skadeligt for den del af befolkningen, hvis hud efterhånden er godt vinterbleg.

- Så sætter man sig udenfor med en café latte i to timer, kan man altså godt blive helt rød, advarer Peter Dalum, projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Danskere har altid været hurtige til at smide tøjet tidligt på året - også tilbage i april 1999, hvor billedet af disse forårssolbadere er fra. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Forårssolen er på flere måder en lumsk størrelse.

- Her om foråret er vi allermest solhungrende. Og det kombineres så med, at mange har den meget lyse hud, og temperaturerne ikke er så høje, siger Peter Dalum.

Fordi temperaturerne endnu ikke er glohede, kan vi blive udenfor længe uden at overveje, om vi bliver røde.

En klassiker er, ifølge Peter Dalum, at man går hele dagen i haven og først om aftenen opdager, at man er blevet solskoldet. Og da er det for sent.

- Solskoldningen kommer faktisk med en vis forsinkelse. Så hvis du venter med at gå indenfor, solbeskytte dig eller tage tøj på, til du er solskoldet, er det for sent.

Peter Dalum ville derfor finde solcremen frem, hvis han skulle være udenfor i længere tid i weekenden.

En kold april indtil videre

Hvis du ikke er kommet i forårsstemning endnu, kan du skyde skylden på vejret. Gennemsnitstemperaturen for april ligger i år indtil videre på 3,9 grader. Normalt er den 7,7.

- Det er klart, at de sidste grader plejer man at hente sidst i april. Men der er stadig et stykke op, siger DR's vejrvært Nina Bendixen.

Forår i Silkeborg april 2020. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Selv med weekendens varme prognoser, tror hun, at april samlet set kommer til at være koldere end normalen. Vi er halvvejs gennem måneden og har stadig ikke haft en eneste nat uden nattefrost.

- Det er prisen for solskin. Det her klare vejr i forårsperioden giver bare risiko for nattefrost. Men altså skidt nyt for haveejerne, siger hun.

Nattenfrosten fortsætter lokalt natten til lørdag og søndag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk