Ny kraftig regn over Danmark giver oversvømmelser

Et intenst regnvejr krydser Danmark i dag og har givet oversvømmelser flere steder.

  • Det kræver i dén grad gummistøvler at krydse græsplænerne i Haveforeningen Karolinelund ved Herning. (Foto: © Sarah Breilev Vinther)
  • Haveforeningen Karolinelund nær Herning oplever, hvordan den i forvejen mættede jord har svært ved at rumme al den regn, der er kommet de sidste dage. (Foto: © Sarah Breilev Vinther)
  • Fire svaner fornøjer sig på en oversvømmet mark (Foto: © Nicolaj Gonzalos Thomsen)
1 / 3

Det regnvejr, som de sidste par dage har præget landskabet i hele Danmark, er tilbage med fornyet kraft.

Et solidt frontsystem passerer fredag landet fra vest mod øst og har allerede givet mellem 10 og 15 milimeter nedbør de fleste steder - lidt mere i Nordjylland.

Regnen var mest massiv over Jylland i morgentimerne. Det er især Nord-, Vest- og Sønderjylland, der har fået meget regn. Derudover har der også været meldt om mindre, lokale problemer med vandet på Fyn.

Det våde vejr har sit udspring fra et lavtryk nord for De Britiske Øer, der sender sine fronter med nedbør mod øst til Danmark.

Nogle steder i Danmark har fået over 50 mm. nedbør indtil nu denne januar. Ifølge klimanormalen falder der på en gennemsnitlig HEL januar måned 63 mm. nedbør. Som det fremgår af kortet er det især Nordjylland, som har fået regn. (Foto: © DMI)

Trafikudheld og mættede marker

De sidste uger har generelt budt på megen regn, så jorden var i forvejen mættet af vand, og vandløbene godt fyldte. Derfor giver dagens regnvejr lokale oversvømmelser.

Hos DMI holder hydrolog Jonas Pedersen øje med situationen og vandstandmålerne i vandløb og åer rundt omkring i landet.

- Det er virkelig vådt derude, siger han og fremhæver store markoversvømmelser i Nordjylland, mens det i går var husejere i Sønderjylland og på Fyn, som var ramt af oversvømmelser.

- Vi har også set et par trafikuheld i lavninger, hvor der er samlet meget vand. Så der er oversvømmelser og lokale problemer mange steder, men endnu ikke nogen kritisk tilstand i forhold til problemer for infrastrukturen eller et beredskab på overarbejde, siger han.

Det stopper ikke foreløbig

Jonas Pedersen forventer, at vandstanden vil toppe sent på aftenen og i løbet af natten.

- Der vil det være værst. Men vi kommer faktisk ikke ud af denne situation lige foreløbig, tilføjer han.

Resten af fredag vil nemlig byde på byger rundt omkring, lige som der i løbet af weekenden og næste uge står flere fronter med regn i kø for at passere landet.

- Det er vådt, og det ser mere vådt ud i nærmeste fremtid. Så dem som døjer med oversvømmelser lige nu, slipper ikke af med det foreløbig. Vi krydser bare fingre for, at regnen kommer i små doser, så oversvømmelserne ikke bliver voldsommere end nu.