Nyd den sidste sol og varme i weekenden. For vejrskifte rammer, mens Tour de France besøger Danmark

Køligere vejr og byger rammer os fra næste uge, fortæller meteorolog ved DR Vejret Søren Jacobsen.

Sådan ser femdøgnsprognosen ud. (Foto: DR vejret)

Sommersolen har for alvor varmet os i den seneste tid. Men det er snart slut.

Fredag, hvor de første Tour de France-ryttere bevæger sig ud på enkeltstarten i København, risikerer Danmark at blive ramt af byger, som kan gøre den 13 kilometer tur gennem hovedstaden til en våd omgang for rytterne.

Og regnvejret er startskuddet for, hvad der venter os vejrmæssigt næste uge.

For der er et vejrskifte på vej, fortæller meteorolog ved DR Vejret Søren Jacobsen, og temperaturerne kommer til at falde i næste uge, mens der også kommer regnbyger.

- Nu har vi i et stykke tid haft en strømning op fra syd med ret varm, men også ustabil luft. Nu begynder det hele at skifte, og vi får det, jeg kalder en vestenvindssommer, siger Søren Jacobsen.

I stedet for varm luft fra det kontinentale Europa, så slår vejret over, og luftmassen kommer fra et helt andet område.

- Strømningen er fra vest og nordvest, og det er en væsentlig køligere luftmasse, der kommer ned over os. Det gør, at der er en hel del regnbyger. Det bliver ikke så meget med tordenbyger, men det bliver køligere og med blæst fra vest. Det er en helt anden vejrtype, siger Søren Jacobsen.

Der var høj sol og næsten skyfri himmel, da DGI Landsstævnet åbnede torsdag. Det skal vi næppe regne med på den anden side af weekenden, fortæller meteorolog ved DR Vejret Søren Jacobsen. (Foto: Tim K. Jensen © Ritzau Scanpix)

I stedet for den varme luft fra det kontinentale Europa, kommer havluften fra nord og nordvest ind over Danmark.

- Det er en helt anden luftmasse. Det kommer oppe fra Norskehavet og Atlanterhavet og trækker ind over Nordsøen, så det er en helt anden maritim, kølig luftmasse i stedet for, at vi får varmen sivende op fra det varme kontinent, som vi har haft i noget tid, siger Søren Jacobsen.

Det er den anden luftmasse, der giver anledning til, at vi kommer til at se en forandring i vejret.

- Godt nok har det været ustadigt med regn- og tordenbyger i et stykke tid, men det har været lunt og sommervarmt. Det bliver det absolut ikke i næste uge.

- Det bliver med regnbyger hver dag i næste uge, tror jeg, siger Søren Jacobsen.

Det var næste uge, men hvad med weekenden?

- Der kan godt komme nogle regnbyger lørdag og søndag. Flest søndag. Det bliver 22 til 24 grader, så det er ikke helt slået igennem med den hidsige vestenvind. Weekenden er ok, men jeg tror ikke, vi når op på det, vi kalder sommerdage med 25 grader, siger Søren Jacobsen.