Nyd varmen og solen i dag - senere venter der køligere dage

Vejrudsigten giver også vand senere på ugen.

De seneste dage har der været masser af sol i det meste af landet. Her er det solnedgang ved Sønderhav. Senere på ugen venter der dog flere skyer, lavere temperatur og skyer med vand. Foto: Viggo Hjort Kohberg

Denne uge har startet meget sommerligt med masser af blå himmel og timevis med sol. Mandag blev månedens foreløbig solrigeste dag, og der venter mere sol i dag.

Her kan temperaturen med stor sandsynlighed snige sig op over det niveau, hvor dagen kan kaldes en meteorologisk sommerdag.

Det fortæller meteorolog ved DR Vejret Anders Brandt.

- Tirsdag kan vi nå et niveau mellem 23 og 28 grader, og det er særligt Djursland, hvor vi sandsynligvis vil se dagens højeste temperatur.

Også onsdag ser ud til at starte pænt, men her er første skifte, fortæller Anders Brandt.

- Efter nogle dage med solrigt og varmt sommervejr får vi det betydeligt køligere de kommende dage, og så bliver det mere blæsende.

- En koldfront passerer onsdag fra nordvest. Den efterfølges af koldere luft, der fra Nordatlanten blæser frem mod os. Onsdag vil temperaturen i den østlige del af landet kunne nå op nær 25 grader, men herefter er det slut med godt dansk sommervejr.

Der er stadig god mulighed for nyde badevandet, der efterhånden er varmet op til det niveau, vi er vant til fra sommeren. Rundt langs kysterne ligger de fleste strækninger tæt på kysten med 17-19 grader. Varmest er vandet i henholdsvis Holbæk og Roskilde fjorde med 20,1 og 21,3 grader. Her ved Haderslev. Foto: Viggo Hjort Kohberg.

Vand på vej, men ikke meget

Selvom starten af juli gav flere dage med et par millimeters regn, så er der efterhånden ved at være tømt ud i jordvandmagasinerne. Tirsdag ligger vi på et landsgennemsnit på 9,0 på skalaen, der topper ved 10.

Flere steder på Sjælland er vi dog helt oppe og ramme toppen af skalaen. Men det kan måske ændre sig senere på ugen, siger Anders Brandt.

- Torsdag, fredag og lørdag bliver det blæsende med en frisk til hård vind fra nordvest. De fleste får tørvejr og en del sol, men især torsdag kan der komme nogle byger. Temperaturerne når ikke over 20 grader.

Der kan komme byger sidst på ugen, men samlet set bliver det næppe mere end fem millimeter. (Foto: © Grafik: Anders Brandt)

Den tiltagende vind vil også have en stor effekt på, hvordan vi oplever varmen. Selvom 18-19 grader kan virke som et ganske pænt niveau for en dansk sommer, der ofte har vist mange facetter, så vil den hårde vind få det til at føles væsentlig køligere.

Senere ser det dog ud til, at vi får den lune sommer tilbage, siger Anders Brandt.

- Meget tyder på, at et højtryk sidst på weekenden vil få vinden til at lægge sig lidt, men det forbliver med temperaturer omkring 20 grader i dagtimerne.