Nyt regnvejr rammer plaskvådt Danmark på søndag: 'Der skal ikke meget til at opretholde eller forværre situationen'

Et nyt regnvejr rammer landet på søndag og kan give flere problemer med oversvømmelser.

Særligt det østlige Danmark blev hårdt ramt af regn torsdag. (Foto: © Thomas Traasdahl, Ritzau Scanpix)

Regn, regn og mere regn.

Det har været opskriften på vejret i november måned, hvor vi indtil videre ikke har haft én eneste tørvejrsdag.

Efter torsdagens store regnvejr, der gav oversvømmelser flere steder, stilner vejret en smule af fredag og lørdag.

Men selvom lørdagen begynder med mest tørt vejr og en smule sol, nærmer en front sig vestfra, og det bliver mere overskyet, som timerne går. Det er optakten til en front med udbredt regn, der gør sin entré natten til søndag.

Søndag starter således vådt og med regn mange steder i landet. I løbet af eftermiddagen tynder det ud i regnen, men der vil stadig komme byger, lige som mandagen også vil være præget af stedvis regn og byger.

Sådan ser prognosen ud for søndag ved middagstid. Danmark ligger begravet under et lag af skyer og en masse regn. (© DR Grafik)

Op til 25 mm regn

Ifølge de seneste prognoser kommer søndagens regnvejr og mandagens byger trods alt ikke i nærheden af de nedbørsmængder, vi fik torsdag.

Fra fredag eftermiddag og frem til mandag aften vil der, ifølge de seneste prognoser, i alt falde mellem 10 - 25 mm regn på landsplan.

Modsat torsdag, hvor vandet især ramte det østlige Danmark, ser den næste portion regn ud til at fordele sig mere ligeligt mellem landsdelene.

Her kan du se, hvor meget regn, prognosen forudser, der kommer i din landsdel frem til mandag aften. De blå områder kan forvente mellem10 og 15 mm regn, og de grønne områder mellem 15 og 25 mm. (© Kachelmannwetter.com)

Selvom regnen bliver mindre intens og mere jævnt fordelt, kan den alligevel skabe nye problemer med oversvømmelser. Vandet falder nemlig på en jord, der i forvejen meget våd og vandmættet, ligesom vandløb og åer allerede står højt.

DMI laver hydrologiske varsler om risiko for oversvømmelser til landets beredskabsaktører, og her holder man i disse timer nøje øje med prognoserne for weekendens regnvejr:

- Når der er så meget vand, og vi ser så udbredte oversvømmeler som nu, skal der ikke meget til at opretholde eller forværre situationen, siger Emma Thomassen, som er hydrolog i DMI's afdeling for oversvømmelser og hydrologi.

- Vandet står højt alle steder, men vi kigger især på områder, hvor vandstanden er ekstra høj. Det er blandt andet Stevns, Faxe-området, Odder, Aarhus-egnen og Syddjurs, og hvor der allerede er beredskabsindsatser igang.

Hvis der kommer 10 mm regn søndag og mandag, vil det formentlig være med til at opreholde de nuværende oversvømmelser, men hvis der falder 20-25 mm regn, kan det forværre situationen og være dét, der får bærget til at flyde over og give yderligere oversvømmelser, siger hun.

Det vådeste år i dansk vejrhistorie

Generelt har 2023 budt på usædvanligt meget regn, og vi har allerede for et par uger siden passeret den mængde nedbør, vi normalt får på et helt år i Danmark. Derfor er det efterhånden ret sikkert, at 2023 bliver det vådeste år i dansk vejrhistorie.

Indtil videre har det regnet hver eneste dag i november. De blå søjler illustrerer et dagligt landsgennemsnit. (Foto: © DMI)
Vandmættet. Store dele af Kalvebod Fælled på Vestamager er under vand efter torsdagens store regnmængder. (Foto: © Erling Krabbe)

Er du i tvivl om, hvordan du håndterer de store mængder regn, så kontakt din kommune eller de lokale beredskabsmyndigheder, og følg deres anvisninger.