Nytårsvejr og krudtregler

En festlig nytårsaften hjælpes godt på vej, hvis vejret er godt, og man derudover undgår skader som følge af fyrværkeri.

nytår raket forsæt (Foto: konr4d © Stock xchng)

Vejret nytårsaften tegner nu ikke til at give raketter fuld valuta for pengene - i al fald ikke i hele landet. Optakten fejler dog ikke noget, da vil vil have nogen sol fra morgenstunden, men der kommer hurtigt skyer ind vestfra med regn og slud. Så nytårsaften vil det regne eller slude lidt i Jylland og på Fyn. Nedbøren når frem til Vestsjælland sidst på aftenen.

Blæst og mange skyer nytårsaftenAffyring af nytårsskyts nytårsaften ser derfor ud til at skulle foregå under mange skyer - dog har Bornholm chance for at have rimeligt klart vejr med højtliggende skyer. Vinden vil være ret frisk fra syd og med en temperatur på et par graders varme. Vinden får det dog til at føles som let frost.

Vinden vil naturligvis kunne genere affyringen af nytårsraketterne, og derfor er der nogle enkle råd og regler, man i det hele taget bør overholde.

KrudtrådRådene, som er udarbejdet af sikkerhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Trygfonden, er:

-Køb og lav aldrig ulovligt fyrværkeri-Hold ikke fyrværkeri i hånden-Brug beskyttelsesbriller-Kast aldrig med fyrværkeri-Gå aldrig tilbage til en fuser-Brug en pose til fyrværkeriI øvrigt har det vist sig, at de såkaldte batterier ikke er så sikre, som man skulle tro. Sidste år var de skyld i hver 3. ulykke!

Specielt om blæst

Fyrværkeribranchen har derudover udsendt nogle sikkerhedsregler i forbindelse med blæst

-Læs brugervejledningen på de enkelte stykker fyrværkeri.-Batterier skal altid – også når det er vindstille - stå sikkert på hård og plan overflade dvs. fliser eller tilsvarende. En græsplane er ikke en hård overflade.-Raketter afskydes fra fastgjort lodretstående rør/stativ – dvs. du behøves ikke kompensere for vindretningen.-Hold aldrig hovedet eller andre kropsdele ind over fyrværkeriet.-Brug tændpinde eller stormlighter.-Forbered dit fyrværkeri om eftermiddagen mens det er lyst.-Sørg for en lyskilde (eksempelvis lys fra en mobiltelefon) så du ikke skal lede efter lunten kl. 24.00

GODT NYTÅR

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk