Også dengang var Genforeningen en blæsende fornøjelse

Også for 100 år siden var vejret i Sønderjylland meget blæsende i dagene omkring afstemningen.

  • Der er fest i gaden med franske og engelske flag i Haderslev i forbindelse med folkeafstemningen. Natten forinden var det gevaldigt blæsevejr. Grunden til, at netop de flag er fremme, er, at tropper fra England og Frankring var indsat for at holde ro i afstemningsområdet. (Foto: Thorvald Larsen © Scanpix)
  • I Flensborg hænger valgplakater i forbindelse med folkeafstemningen om genforening. I Flensborg blev der udkæmpet en veritabel plakatkrig. Stemmeret havde alle personer over 20 år, født i afstemningsområdet eller bosat der siden 1. januar 1900. (Foto: Thorvald Larsen © Scanpix)
  • Sønderjylland Folkeafstemning i Haderslev. Unge piger vifter med engelske og franske flag, da området er sikret af franske og engelske soldater (Foto: Thorvald Larsen © Scanpix)
1 / 3

Med forbehold for at en kvalitetskontrol af vindmålingerne det seneste døgn ændrer på status, så fik Vamdrup i går aftes døgnets højeste vindstød med 36,4 m/s - vindstød af orkanstyrke.

Tråden tilbage til samme område i dag for nøjagtig 100 år siden er tydelig. Også dengang i 1920 var det et gevaldigt blæsevejr natten mellem 9. og 10. februar, og det ødelagde faktisk en del af de opstillede flag og effekter, som skulle festliggøre afstemningen om områdets tilhørshold.

Ligesom i går var det ganske pænt vejr op til den 10. februar 1920, men i løbet af aftenen og natten til den 10. blæste det op med regn og kraftig blæst - storm var det ikke, men et kig på reanalyserede vejrkort fra dengang viser, at det formentlig blæste en solid kuling med vindstød af stormstyrke.

Sådan var det også i aftes i Sønderjylland. Godt og vel endda.

Et udsnit af vejrkortet fra 10. februar 1920, hvor et kraftigt lavtryk ved Island sender regn og blæst ind over Danmark. (Foto: DR vejret © wetterzentrale.de)

Også senvinteren i 1920 var relativt mild. Januar fik en månedsmiddel på 0,8 grader, og februar ramte 2,8 grader i middel, hvilket er ganske mildt i forhold til den daværende normal.