Oktober blev rekordvarm i Europa

Globalt blev det den fjerde varmeste oktober.

Sommervejr i Biarritz i det sydvestlige Frankrig den 18. oktober. (Foto: © Gaizka IROZ, AFP or licensors)

Med sommervarme helt frem til sidst på måneden fik det europæiske kontinent den varmeste oktober, der er registreret.

Det oplyser den europæiske klimaovervågningstjeneste, Copernicus, efter temperaturdata for oktober er blevet analyseret.

Flere gange i løbet af oktober blæste varm luft fra Afrika op over store dele af Europa. Det gav især i Mellem- og Vesteuropa rekordvarme.

I Frankrig fik man med en middeltemperatur på 17,2 grader den varmeste oktober nogensinde registeret. Østrig og Schweiz satte også ny varmerekord for oktober.

Og i Østrig oplevede man den varmeste oktobernat på 20,4 grader. Det er den seneste tropenat i Østrigs historie, hvor en tropenat er defineret, at temperaturen ikke falder til under 20 grader.

Sommervejr i Nice i Sydfrankrig så sent som den 27. oktober. (Foto: © CHINE NOUVELLE/SIPA, Xinhua News Agency.All Rights Re)

I Sydvesteuropa nåede temperaturen i Spanien og Frankrig i flere dage over 30 grader, og i Bordeaux i Frankrig satte man en ny bemærkelsesværdig rekord for den seneste dag med 30 grader. Det skete den 16. oktober.

I Tyskland og i Belgien tangerede man varmerekorden for oktober.

Varmeste europæiske oktober

Det varme vejr i store dele af Europa betød samlet set, at middeltemperaturen for det europæiske kontinent blev 1,92 grader højere end den 30-årige klimanormal for perioden 1991 til 2020.

Det gør oktober til den absolut varmeste, der registreret i Europa.

Det er 0,5 grader varmere end den tidligere kun to år gamle varmerekord for oktober.

Fjerdevarmest i Danmark

I Danmark blev oktober med en middeltemperatur på 11,7 grader den fjerde varmeste siden 1874.

Det er 2,3 grader varmere end klimanormalen for den 30-årige periode fra 1991 til 2020, som lyder på 9,4 grader.

Oktober udmærkede sig i Danmark med, at månedens højeste temperatur på 19,5 grader blev målt så sent som den 28. oktober.

Det var den højeste temperatur målt i Danmark så sent på året.

Fjerde varmest globalt

Samme dag blev der i Tyskland målt 28,7 grader i Mülheim, mens der så tæt på Danmark som i Hamborg blev målt 22,8 graders varme.

Det var ikke kun Europa, der havde det usædvanligt meget varmere end normalt. Også på dele af Grønland og i Sibirien var oktober varm.

Det samme var tilfældet i Canada og i det vestlige USA. I British Columbia i det vestlige Canada var oktober måneds middeltemperatur hele tre grader over det normale.

(Foto: © Copernicus)

Globalt set blev oktober 0,41 grader varmere end normalt. Det gør den til fjerde varmeste med blot 0,04 grader under rekorden fra 2019.

Med den varme oktober er de fire seneste oktober måneder alle at finde i top fem over de varmeste på kloden siden 1880.

De seneste 12 måneder har den globale middeltemperatur i gennemsnit ligget 0,32 grader over klimanormalen for perioden 1991-2020.

Det svarer til, at temperaturen på Jorden lige nu er 1,2 grader varmere end den førindustrielle tid, der bruges som referenceperiode, når den globale temperaturstigning omtales. Det er perioden fra 1850-1900.