Onsdag blev våd, men indtil videre uden kraftig regn

Dagens regnvejr har kun enkelte steder potentiale til at blive så kraftigt som varslet.

På golfbanen i Herning blev græsset flere steder oversvømmet. Lignende scenarier findes flere steder i landet. Foto: Ole Sørensen

De mørke skyer har hængt solidt over os i nat og første del af dagen, og mange steder er det også blevet til en del millimeter regn.

Men intensiteten i regnvejret har dog ikke givet så meget vand, som det var varslet tirsdag. Mest vand er der faldet i Bredebro med 25,1 millimeter vand siden midnat.

Generelt er det også Syd- og Sønderjylland, der har fået mest, da der er faldet omkring 20 millimeter i regionen.

- Regnvejret kom ind over os i går aftes, og det passerede ind over Jylland, og det har været det, vi kalder silende regn, med 1-2 millimeter i timen, siger meteorolog og vejrvært i DR Anders Brandt.

Tirsdag sendte DMI et varsel ud, der advarede om risiko for 30-50 millimeter vand i Jylland, og risiko for samme mængde i resten af landet, Bornholm undtaget.

Det er det, som DMI kategoriserer som kraftig regn. Det kan opstå, enten hvis nedbørmængden overskrider 24 millimeter på seks timer, eller hvis nedbørmængden overskrider 30 millimeter på 24 timer lokalt inden for varslingsområdet.

Oversvømmede veje ved Øster Gejl, nord for Padborg, efter Sønderjylland havde fronten med regn forbi. Foto: Roland Olsen

Byger kan give et par millimeter ekstra

De steder, hvor onsdagens regnvejr har givet problemer, er de områder, der de seneste uger har haft meget nedbør, både i form af regn, men også decembers sne. Her er jorden mættet, og kan derfor ikke absorbere mere vand.

- Der er generelt faldet et sted mellem 10 og 15 millimeter i på landsplan, og her resten af eftermiddagen kan der sagtens være lidt vand i luften hen over den østlige del af landet.

- Men det meste er altså ved at være ude af dansk område. Så opstår der, på bagsiden af det her regnvejr, nogen byger, der kan komme ind, og der kan stadig være et par millimeter i det, siger Anders Brandt.

Flere steder i landet har åer og vandløb også høj vandstand.

I eftermiddag kommer der byger i store dele af landet, og det kan enkelte steder bringe den samlede mængde regn op i den kategori, som DMI har varslet.

Fronten med regnen trak ind over landet omkring klokken 22 tirsdag aften, og i perioden siden da er det Askov i Sydjylland, hvor der er faldet mest. I skrivende stund er det blevet til 29,7 millimeter.

DMI's varsel om kraftig regn i kategori 1, det der hedder voldsomt vejr, gælder fortsat for Jylland til klokken 22 onsdag aften, og risikoen er den samme i resten af landet, Bornholm fortsat undtaget.