Lille intenst lavtryk sender sne mod Danmark fra i morgen

En stribe af snebyger trækker ned over landet fra midnat, og det kan lokalt give store mængder.

Det kommende døgns sne bliver vinterens første snevejr med flere centimeter sne. Her er det fra en sky med snebyger, der kommer buldrende ind over Hundested ved Spodsbjerg tilbage i november. Foto: Kirsten Sommer

Det kan meget vel blive på landets bedste kælkebakker, at man det kommende døgn vil se allermest til de snebyger, der natten mellem tirsdag og onsdag trækker ned over landet.

Temperaturen vil nemlig samtidig ligge lige omkring frysepunktet, og nogle steder over, så derfor er chancerne for, at sneen bliver liggende, størst på de højeste punkter i landet.

Og de seneste dage har der været store udsving i prognoserne over, hvor meget og hvor, sneen falder.

Men sneen kommer, siger meteorolog ved DR Vejret Anders Brandt.

Snebygerne fra nord kommer først til Nordjylland omkring midnat, trækker så længere ned i landet. Grafik: Anders Brandt

- Sneen vil falde ved temperaturer lige omkring frysepunktet – og mange steder vil man opleve, at sneen tør, når den rammer jorden. Andre steder bliver det en våd og tung sne. Den slags sne, det er godt at lave snebolde eller snemænd af, siger han og tilføjer, at der altså vil være stor forskel på, hvordan landet ser ud i løbet af onsdagen.

- Der er størst chance for, at sneen bliver liggende i den indre del af landet – væk fra kysterne. Og så kan højdedrag på blot 50-100 meter bliver afgørende for, om sneen bliver liggende eller ej. Derfor vil man onsdag kunne opleve lokalt vintervejr, hvis man kører gennem højdedrag i Nordjylland, Østjylland eller på Fyn og Sjælland.

I løbet af morgen- og formiddagstimerne breder snebygerne sig, så især også Sjælland får sne. Grafik: Anders Brandt

Snevejret breder sig

De første snebyger kommer omkring midnat, men derfra venter en del timer med dryssende skyer. I prognoserne er der dog ikke meget sne til Syd- og Sønderjylland. Derfor vil nogle landsdele og især trafikken der, blive hårdere ramt end andre steder.

- Det er et lille intenst lavtryk med sne og snebyger, der i løbet af i nat og i morgen bevæger sig ned over Danmark fra nord. Fra først på natten vil der kunne komme snebyger i Nordjylland, der i løbet af natten breder sig mod sydøst, siger meteorolog ved DR Vejret Anders Brandt.

Og selvom man står op til en udsigt uden sne, så kan det sagtens komme i løbet af dagen.

- Onsdag morgen vil der kunne komme sne i Nord- og Østjylland, på dele af Fyn og store dele af Sjælland.

Sidst på eftermiddagen er snebygerne ved at være væk igen, men på det tidspunkt kan der være steder, hvor der ligger 15 centimeter sne. Grafik: Anders Brandt

Da der er tale om snebyger og ikke en decideret front, der trækker ned over hele landet, vil der være stor forskel på, hvor meget sne der er at bygge en snemand af - eller hvor store mængder, der skal flyttes fra kørebanen, siger Anders Brandt.

- Mange steder vil bare få ganske få centimeter sne – mens der lokalt kan falde op mellem 5-10 cm sne. Snevejret ventes at have passeret landet sidst på eftermiddagen.