Orkanen i Mozambique: Det er aldrig sket før

"Kenneth" er den kraftigste orkan, der nogensinde har ramt Mozambique

Her ses et satellitfoto af Kenneth, da den i går trak ind over kysten lige nord for havnebyen og provinshovedstaden Pemba. (Foto: Nasa © Nasa)

Med voldsomme regnskyl og vindhastigheder på over 200 km i timen og en flodbølge på tre meters højde bragede den tropiske orkan Kenneth i går ind over den nordlige del af Mozambiques kyst. Lokale i havnebyen og provinshovedstaden Pemba siger, at man aldrig har set noget lignende. Det skriver the Guardian i dag.

Området omkring Madagaskarstrædet hjemsøges jævnligt i sæsonen af tropiske storme eller mindre orkaner. Det er ret sjældent, at meget kraftige orkaner rammer Mozambique, men det er kun 6 uger siden, at det skete sidst. Midt i marts ramte den tropiske orkan Idai, og da var det som en kategori 3- orkan med vinde op til 195 km/t. Kenneth hævdes at have haft vindhastigheder op til 220 eller 225 km/t og er dermed en kategori 4-orkan.

Aldrig sket før

At to så kraftige orkaner kommer med 6 ugers mellemrum, er aldrig registreret før og derfor stærkt bekymrende i forhold til de medfølgende ødelæggelser og tab af menneskeliv. Idai blev betegnet som den stærkeste orkan på den sydlige halvkugle nogensinde, og nu har Kenneth altså taget den titel. Røde Kors har betegnet katastrofen i forbindelse med Idai som en "tusindårshændelse". Det betyder, at der statistisk kun skulle komme en sådan hændelse hvert 1000. år.

Naturkatastrofe

Idai ramte området omkring byen Beira og forårsagede enorme ødelæggelser i form af smadrede huse, ødelagt infrastruktur og hidtil usete oversvømmelser. Orkanen kostede over 1000 mennesker livet, og ødelæggelserne løb op i over en milliard US dollar. Området, som Kenneth rammer, er ikke så tæt befolket, men der bor cirke 700.000 mennesker, der også vil få enorme mængder regn i de kommende dage. I går estimerede man, at der ville falde i omegnen af 500 millimeter regn og lokalt 1000 millimeter regn. I dag nævnes 1,5 meter som muligt maximum. Det er langt mere, end der normalt falder på et helt år.

Klimaforandringer?

Det er problematisk at bevise, om en bestemt enkelthændelse skyldes klimaforandringerne, men det er usandsynligt, at det slet ikke skulle have noget med hinanden at gøre. De tropiske orkaner lever af det varme overfladevand i oceanerne, og vandet nede omkring Mozambique er omkring 30 grader, hvilket er varmere end normalt. En af klimaforandringernes tydelige fodspor er netop højere vandtemperatur og højere lufttemperatur, der betyder mere brændstof til tropiske orkaner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk